Belföld

Publicus: A többség támogatja a tanárok tiltakozását, de nagy a politikai megosztottság

rtl.hurtl.hu

2022. október 11. 7:01

A felmérésben részt vevők nem az EU-tól várják a pedagógusbérek rendezését.

A megkérdezettek 96 százaléka nyilatkozott úgy, hallott már arról, hogy polgári engedetlenséggel és sztrájkkal tiltakoznak a pedagógusok egyebek mellett az alacsony bérek, a túlterheltség és a sztrájkjog törvényi korlátozása miatt, többségük – 69 százalék – pedig támogatja is a tanárok törekvéseit, derült ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava számára készítettek. 

A felmérés rámutatott, hogy a tanári tiltakozások megítélésében nagy a politikai megosztottság:

a Fidesz-KDNP híveinek 33 százaléka támogatja a tanárok tiltakozását, az ellenzékieknek pedig a 96 százaléka. A bizonytalanok körében 72 százaléknyian feleltek egyértelmű igennel, 18 százaléknyian pedig nemmel.

A felmérésben részt vevők 33 százaléka jelezte, van 18 éven aluli, iskolába járó gyermeke, 67 százalékuknak pedig nincsen. Az iskolás gyermeket nevelők esetében azt is megkérdezték, hogy támogatnák-e a pedagógusok munkabeszüntetését azzal, hogy sztrájk idején nem vinné be az iskolába a gyermekét, vagy idősebb gyerek esetén hozzájárulna, hogy ne menjen iskolába. Erre a kérdésre 72 százalékuk felelt igennel, 24 százalékuk nemmel, 4 százalékuk pedig nem tudta eldönteni. Az ellenzékiek 92 százaléka válaszolt egyértelmű igennel, a kormánypártiaknak pedig a 40 százaléka.

Ennél is nagyobb arányban tartják elfogadhatatlannak a Fidesz-KDNP szavazói azt a tankerületi gyakorlatot, amely szerint a sztrájkoló tanároktól több bért vonnak le, mint amennyit órájuk elmaradt a munkabeszüntetés miatt. A kormánypártiak 62 százaléka inkább nem ért egyet ezzel, 19 százalékuk pedig inkább elfogadhatónak tartja ezt a gyakorlatot. Az ellenzékiek 96 százaléka, a bizonytalan politikai hovatartozásúak 87 százaléka úgy véli, ez inkább nem elfogadható.

Azzal, hogy a tanárok béremelését az Európai Bizottsággal történő megegyezéstől tette függővé a kormány, a megkérdezettek 72 százaléka nem ért egyet, összesen 20 százalék hajlik teljesen vagy inkább a kormány álláspontja felé.

Módszertan

A Publicus Intézet telefonos adatfelvétele 2022. október 3-6. között történt, a mintába 1007 fő került. A kutatás eredményeként kapott adatbázis a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív.

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#pedagógusok#publicus#felmérés

Címlapról ajánljuk