Belföld

Ordítozásba fulladt a balatonvilágosi képviselő-testület ülése a parti sétány eladása miatt

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. október 11. 6:19

Bár végül nem épül gigantikus luxusszálloda a Balaton partjára, az érintett aligai terület egyes részeit parcellánként adná el magántulajdonosoknak a gazdája. Így viszont a helyi civilek szerint elzárják előlük a tópartot, és csak több kilométeres kerülővel juthatnak majd ki a strandra. Azt szeretnék, ha az önkormányzat a kormánytól kérne segítséget. Az ügyben kerestük a Balatonvilágos vezetését, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. 

Az rtl.hu információi szerint a nyílt ülést berekesztették, majd zárt ülésen ordítozásba fajuló vitával folytatódott Balatonvilágos önkormányzatának képviselő-testületi ülése hétfő este, amelyen arról döntöttek volna, hogy a település lemond-e egyes Balaton-parti területek elővásárlási jogáról. Takács Károly polgármester már a nyílt ülés elején levette a napirendről témát, amitől elszabadultak az indulatok, mert így a jelenlévő civilek nem szólhattak hozzá és kérdéseket sem tehettek fel. Döntés végül a zárt ülésen sem született.

A közigazgatásilag Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaliga területén lévő egykori MSZMP-üdülő (ma Club Aligának nevezett) területének 37 hektárját 2007-ben vette meg az államtól a Pro-Mot Kft., a maradék 10 hektárt pedig 49 évre vagyonkezelésbe kapta a cég. 2018-ban az akkor még Mészáros Lőrinc, majd Tiborcz István érdekeltségében is lévő Appeninn Holding megvásárolta a Pro-Mot Kft. 74,99 százalékos üzletrészét. Az új tulajdonosok luxusszállodát és kikötőfejlesztést álmodtak a területre, amelyre több milliárd forintos állami támogatást kaptak. 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanása után Mészáros és Tiborcz is kiszállt az Appeninnből. A cég tulajdonosa jelenleg a Bayer Construct Zrt., ami alvállalkozóként dolgozott a Puskás Aréna, az MTK-stadion vagy a Ludovika campus építésénél is. 


A Club Aliga területén lévő strand jelenleg bárki számára látogatható. A helyi civilek régóta küzdenek azért, hogy a területen közpark és szabadstrand legyen

A területet érintő beruházás ügyében a kezdetektől fellépő Aligai Fürdőegyesület kommunikációs referense, Horváth Bence az rtl.hu megkeresésére elmondta, az ügy 2013-ra nyúlik vissza, amikor Balatonvilágos önkormányzata és a Club Aliga területének tulajdonosa, a Pro-Mot Kft. településrendezési szerződést kötött.

Ebben a cég vállalta, hogy az úgynevezett Aliga II. területet, ahol a parti sétány is található, a lakosság számára megnyitja és folyamatosan nyitva is tartja. Balatonvilágos ezen részén, a Magasparton több ezren élnek időszakosan nyaralók, illetve állandó lakosok is, akik ezen a területen keresztül érik el a Club Aliga területén lévő strandot, pár száz méteres sétával. Más útvonalon csak kilométereket kerülve lehet elérni a strandot. Aliga II. területén nem lehet strandolni, így a nyaralók számára nincs alternatíva, ha élvezni akarják a Balatont.

Dobra verik a balatonaligai parti sétányt, miután Mészáros Lőrinc volt cége lemondott a luxusszállodáról
Forrás: Aligai Fürdőegyesület / Facebook

Horváth Bence szerint egyrészt ez a szerződés biztosította eddig, hogy a lakosok szabadon használhassák a területet, másrészt az úgynevezett „Balaton-törvény”, vagyis a 2000-es jogszabályt részben felváltó 2018-as területrendezési törvény szerint – amely kimondja, hogy meglévő parti sétány területe nem csökkenthető – is biztosítani kell közhasználatra az Aliga II. területét. Emellett az Alkotmánybíróság idén nyári döntése alapján kormányrendelettel nem lehet felülírni a törvény rendelkezéseit.

Ez azért is fontos, mert a Club Aliga területére eredetileg egy 122 szobás, 6 szintes luxusszállodát, apartmanházakat és luxusvillákat álmodott meg a tulajdonos, a beruházást pedig egy 2020-as kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. Az építkezés lényegében a Magaspart legyalulásával, lebetonozásával, vagyis hatalmas környezetpusztítással járt volna. A rendelet pedig kimondta, hogy a terület tulajdonosa, vagyis a Pro-Mot Kft. nem köteles biztosítani a területen a közfunkciókat, így például a lakosság szabad mozgását.

Csakhogy időközben a Pro-Mot Kft. meggondolta magát: letettek a luxusszálloda-építésről. Horváth Bence elmondta, mintegy három héttel ezelőtt a cég képviselői közmeghallgatáson vettek részt Balatonvilágoson, ahol bemutatták a legújabb fejlesztési terveiket. 

A Pro-Mot Kft. úgy döntött, hogy az Aliga II. területet eladják magántulajdonosoknak, ami hatalmas felháborodást keltett a közmeghallgatáson. 

A kormányrendelet ugyanis éppen azért minősítette nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá a luxusszálloda-terveket, mert turisztikai jellegű beruházásnak minősültek. Azonban az Aligai Fürdőegyesület szerint azzal, hogy a Pro-Mot 15 részre parcellázta fel az Aliga II. 22 hektáros területét, a parcellákat pedig el akarja adni, valójában nem valósul meg semmilyen turisztikai jellegű fejlesztés. Csupán magánbirtokba kerülnek az eddig szabadon használt területek, amelyeket elkeríthetnek a lakosság elől.


A Pro-Mot Kft. a közmeghallgatáson azt ígérte, hogy jövő tavasszal, még mielőtt bármilyen fejlesztés kezdődne, összehívnak egy lakossági fórumot, ahol a helyiek elmondhatják a véleményüket. Ennek ellenére a múlt héten az egyesület arról értesült, hogy a 15-ből 5 telket már értékesíteni is szeretne a cég.

Az önkormányzatnak azonban elővásárlási joga van ezekre a telkekre, a hétfői képviselő-testületi ülésen kellett döntést hoznia arról, hogy él-e jogával. Ám Horváth Bence szerint telkenként több százmillió forintos vételárról van szó, vagyis az önkormányzatnak semmi esélye megvásárolnia ezeket a telkeket. Ha pedig nem tudják megvenni, akkor a Pro-Mot eladhatja azokat.

Emiatt az Aligai Fürdőegyesületnek és alelnökkének, Bukovszki András önkormányzati képviselőnek az volt a javaslata, hogy az önkormányzat várja ki a 60 napos határidőt az elővásárlásról való döntésre, addig pedig írjanak Lázár János építési és beruházási miniszternek. Ebben a levélben kérnék a 2020-as kormányrendelet területi hatályának levételét az Aliga II.-ről. Horváth szerint ugyanis Lázár János a parlamentben egy ellenzéki képviselő interpellációjára adott válaszában azt ígérte, hogy idén október közepére felülvizsgálják a rendeletet, hogy csak olyan beruházások indulhassanak, amelyeknél a helyi lakossággal előzetesen egyeztettek és nem sértik a helyi érdekeket.

Bukovszki András javaslatát azonban Takács Károly polgármester és az őt támogató három önkormányzati képviselő (akik együtt többséget alkotnak a testületben) elvetette. Ők arra hivatkoznak, hogy jogi szempontból a parti sétányt nem lehetséges megtartani közhasználatra. Horváth Bence szerint azonban ha a település lemond az elővásárlási jogról, akkor a maradék 10 telek esetében is minden bizonnyal ugyanez fog történni.

Ha így haladunk, jövő nyárra már lehet, hogy nem is létezik a parti sétány. Az Aliga II. gyakorlatilag a Balaton-part legnagyobb, egybefüggő területe. És pár tollvonással az egész terület magántulajdonba kerülhet. Ezzel a döntéssel a polgármester és képviselőtársai sokadjára árulják el a falu lakosságát

– fogalmazott az egyesület szóvivője.

Bukovszki András a zárt ülés után az rtl.hu-nak elmondta, az általa látott adásvételi szerződésekből – amelyeket a Pro-Mot Kft. akart kötni az érintett telkek vevőivel (magánszemélyekkel és cégekkel) – kimaradt, hogy a tulajdonosoknak biztosítaniuk kell közhasználatra a parti sávot. Emiatt a képviselő azt javasolta, hogy erről írjanak a Pro-Motnak és a vevőknek. Továbbá arra is előterjesztést tett, hogy az önkormányzat kezdeményezze a kormánynál: éljen az elővásárlási jogával a területre, és az állam alakítsa ki a parti sétányt az eladásra szánt 5 darab telek előtt, amelyek vételára összesen nettó 1,8 milliárd forint. Ennek egy részét a Pro-Mot Kft.-től visszavont 1,3 milliárd forintos állami támogatásából fedeznék, amelyet a cég a területen lévő egyik telek fejlesztésére kapott. A képviselő hozzátette: a 60 napos határidő november 21-én lejár, és akkor az adásvételi szerződések életbe lépnek.

Az ügyben kérdéseket küldtünk Balatonvilágos önkormányzatának, amennyiben választ kapunk, közölni fogjuk.

Nyitókép: Aligai Fürdőegyesület / Facebook

#Belföld#Balatonvilágos#Balatonaliga#club aliga#elővásárlási jog#mészáros lőrinc#tiborcz istván#ma#balaton

Címlapról ajánljuk