Belföld

Az iskolában 34 éve dolgozó, 6 hónappal a nyugdíj előtt álló pedagógust rúgtak ki a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 9. 8:54

Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója öt kollégájának azonnali hatályú felmentéséről írt Facebookon. Az október 1-jén rendkívüli felmondással eltávolított Sallai Katalin 34 éve dolgozott a gimnáziumban, a tanév végén ment volna nyugdíjba.

Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója szombat este nem sokkal kilenc után még egy posztban foglalkozott az iskola öt tanárának nagy felháborodást keltő kirúgásával, vette észre a 24.hu.

Szeptember 30-án a tankerület a fővárosi gimnázum öt tanárát, Molnár Barbara testnevelő-tanárt, Ocskó Emese matematika és francia szakos tanárt, Palya Tamás matematika és kémia szakos tanárt, Sallai Katalin magyartanárt és Törley Katalin franciatanárt azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól, mert részt vettek korábban a tanárok polgári engedetlenségi sztrájkjaiban.

Fazekas Csaba múlt hét hétfőn, az iskola előtt tartott tüntetés napján hosszú posztot tett közzé, amiben többek között azt írta, hogy a diákok tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó, amikor a drámai tanárhiány közepette kirúgta a gimnázium öt tanárát:

Az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának. (...) A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?


Friss facebookos posztjában a gimnázium igazgatója azt írta, hogy

Mi jár a fejemben? Még mindig az öt kollégám azonnali hatályú felmentése. Értem, hogy az intézkedést figyelmeztetés előzte meg, és a jogszabályokból következett. De tetteink hátterében ezeknél magasabb rendű elveknek kell állniuk. Mérlegelni kellett volna, hogyan állja meg a helyét a döntés az emberiesség nézőpontjából.

Fazekas Csaba ezután Sallai Katalinra, az elvileg védett korban lévő magyartanárra utalva így folytatta:

Az iskolában 34 éve dolgozó és 6 hónappal a nyugdíjazás előtt álló kolléganő rendkívüli felmentése kegyetlen, embertelen dolog volt szerintem. Mi, tanárok, nem szoktunk a ballagás előtti hónapokban kizárni diákot az iskolából, akkor sem, ha súlyosan megszegi a házirendet. Mert tudjuk, hogy az érintett szabályszegése a mi kudarcunk is. Ilyesmin is el lehet gondolkodni. És azon is, hogy az igazságszolgáltatásnak, a bírói gyakorlatnak is fontos eleme a mérlegelés. A -tól és az -ig határai között keres az ítélkező, olykor felfüggesztettet ad.

Ezután az igazgató elnézést kért a négy másik tanártól, hogy Sallai Katalin esetére fókuszált, és így zárta a posztot:

Nem nyugszik a lelkem miatta. Még ha jogszabályokból következik is, az íratlan törvényeken fennakad.


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#pedagógusok#pedagógussztrájk#kölcsey ferenc gimnázium

Címlapról ajánljuk