Belföld

Megalapozatlanul terjeszthették kormánypárti weblapok, hogy szétlopják az Ukrajnának érkező fegyverszállítmányokat

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 11:54

Megrendezett videók és csalások futhattak végig a Mediaworkshöz tartozó honlapokon.

A Habony Árpád által alapított V4NA hírügynökség megalapozatlanul terjesztette azt, hogy az Ukrajnának érkező fegyverszállítmányok egy része a feketepiacon köthet ki, írja a Lakmusz.

Először ők írtak arról, hogy „Javelin típusú páncéltörő rakétákat találtak egy albán rendszámú kocsi csomagtartójában”, emellett mutattak képernyőképeket illegális fegyverkereskedő internetes oldalakról is.

Ezután a Magyar Nemzet, a Mediaworks lapcsaládjának többi tagja, a közmédiában gyakran megforduló Nógrádi György is többször figyelmeztetett az illegális fegyverkedelem veszélyeire, ám megfelelő bizonyítékokkal nem támasztották alá mondanivalójukat.

A bizonyítékok egy része egy ismeretlen hátterű, gyakran orosz propagandát megosztó Twitter-fiókból származott, ami már korábban is osztott meg álhírt. Az általuk hivatkozott videók eredetiségét lehetetlen leellenőrizni, azok megrendezettnek tűnnek, hamis autórendszámok és gyanúsan mesterkélt interakciók is láthatóak bennük. A dark webről származó képek pedig hamisak voltak.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#orosz-ukrán háború#álhír#fegyver#szállítmány#kereskedelem#mediaworks#habony árpád

Címlapról ajánljuk