Belföld

Kollégáik visszahelyezéséért kezdtek figyelmeztető sztrájkba az ország egyik legjobb gimnáziumának dolgozói

rtl.hurtl.hu

2022. október 5. 16:02

Bocsánatkérést követelnek kirúgott pályatársaik számára a Fazekas Mihály Gimnázium pedagógusai és dolgozói. 

„Elképedve fogadtuk azokat a híreket, amelyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink fenyegetéséről, illetve azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kollégáink a minőségi oktatás védelmében fordultak ehhez a végső eszközhöz, miután a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést” – áll abban az állásfoglalásban, amelyet a Magyarország többször legjobb gimnáziumának választott Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai, dolgozói írtak alá. Ebben bejelentik: a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az iskolák egymás közötti kooperációjával létrejött országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesznek és

figyelmeztető sztrájkba kezdenek. 

Mint írják: a polgári engedetlenségi akciójukkal kollégáik jobbító szándékkal kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére, más eszköz pedig már nem maradt számukra ehhez.

„A tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat, tekintet nélkül arra, hogy ezt a jogot éppen ők sértik meg hatalmi helyzetüknél fogva. Az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek.  Aki valóban szívén viseli a magyar oktatás, a magyar ifjúság és a magyar családok ügyét, annak ezt látnia kell” – írják a nyilatkozatban, amelyet délelőtt fél 10-ig 56-an írtak alá.

Emlékeztetnek, hogy a középiskolák felügyeleti szerve 2022-ben a Belügyminisztérium lett, szerintük a kormányzat célja ezzel a lépéssel nyilvánvalóan és kinyilvánítottan a „rendcsinálás” és már látni, hogy milyen eszközökkel.

Ezek ellen az eszközök ellen határozottan tiltakozunk. Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt

– írják. Követelik, hogy 

az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba, illetve hogy az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot.

Tiltakozásunkkal a közoktatás és köznevelés tarthatatlan helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet. Gyökeres, rendszerszintű átalakítást követelnek, „amelyet nem kézivezérléssel hajtanak végre.” Azt is követelik, hogy „ez az átalakítás a napi politikai céloktól mentesen, ne szakfelügyelőkkel, hanem valódi szakértőkkel menjen végbe, akiket a pedagógus társadalom hatalmaz fel egy, a 21. század kihívásainak megfelelő koncepció kidolgozására.”

Több ezer diák és tanár alkotta a Széll Kálmán tértől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot, amivel a pedagógusok mellett álltak ki szerda reggel. A több kilométeres láncban mindenki egyetértett: színvonalas oktatás nélkül nincs jövő, a pedagógusok fenyegetése, kirúgása elfogadhatatlan, éppen a gyerekeknek árt ezzel a hatalom. Videós riportunka itt nézheti meg:


A Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tiltakozó dolgozóinak nyilatkozata:


Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Belföld#Fazekas Mihály Gimnázium#pedagógus#pedagógusok#sztrájk

Címlapról ajánljuk