Belföld

Csaknem 700 háziorvos hiányzik a rendszerből, minden tizedik praxis betöltetlen

rtl.hurtl.hu

2022. október 5. 8:08

Tavaly egy háziorvosra napi 50 beteg jutott.

A háziorvosi praxisok egytizede betöltetlen a GKI Gazdaságkutató Zrt. szeptember elsejei adatai szerint – erről a Napi.hu ír.

516 településen 687 betöltetlen háziorvosi praxis van, ebből 80 több mint tíz éve, 126 pedig több mint öt éve helyettesítésre szorul. 2010 és 2021 között 644 fővel csökkent a praktizáló háziorvosok száma, tavaly egy háziorvosra napi 50 beteg jutott, ami 16,3 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

A betegszám növekedésének hátterében a koronavírus-járvány alatt bevezetett telemedicinális ellátás állhat, ami mintegy 2,5 millió esettel csökkentette ugyan a rendelői ellátások számát, ellenben több mint tízmillió új esetet jelentett telefonon keresztül.

Az elemzés szerint a legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik. Sok a betöltetlen praxis Budapesten és Pest megyében is: előbbiben 59, utóbbiban 58 háziorvosra lenne szükség. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 47, Békésben 45 betöltetlen praxis van. A legkevesebb betöltetlen praxis Csongrád megyében és Győr-Moson-Sopron megyében található.

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok átlagéletkora 60 év körüli, és a nyugdíjba vonulók helyett nincs utánpótlás. A magánellátás orvosokat elszívó hatása pedig a nagyobb városokban jelentkezik.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Komka Péter

 

#Belföld#egészségügy#háziorvos#orvoshiány

Címlapról ajánljuk