Belföld

Lépten-nyomon demonstrációk és élőláncok lesznek szerdán Budapesten

rtl.hurtl.hu

2022. október 4. 15:54

A szülők és a diákok is szolidaritást vállalnak a pedagógusokkal. 

Október 5-ére, a pedagógusok világnapjára eleve tüntetéssel készültek a szakszervezetek, de a részvételi hajlandóságon nagyot lökött, hogy pénteken öt tanárt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, ráadásul a tanárokkal szembeni kormányzati fellépés kedden is folytatódott: a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg levélben a tankerülettől az utolsó figyelmeztetését polgári engedetlenség miatt – emlékeztet a hvg.hu, amelyik összeszedte, milyen demonstrációkat tartanak majd szerdán a fővárosban. 

Szerdán reggel 7:45-től 9 óráig szülő-diák élőláncot szerveztek a fővárosban, amely a jelenlegi – még nem végleges – tervek szerint a Döbrentei tértől a Ferenciek terén, az Astorián és a Blaha Lujza téren keresztül egészen a Keleti pályaudvarig fog tartani.

Az élőláncra rengeteg iskolából jelezték részvételüket tanárok, szülők, diákok, így a szervezők részletes beosztást is készítettek, hogy melyik iskola képviselői melyik útszakaszon csatlakozzanak a láncba. Ez ide kattintva tekinthető meg.

A lap szerint a pedagógusok szerdán több helyszínen is tiltakozást és munkabeszüntetést szerveznek Budapesten és a vidéki városokban is. 

Délben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tart közös sajtótájékoztatót a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezettel (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ).

14:30-kor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy petíciót ad át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalánál, a Falk Miksa utcában. Egy órával később Miskolcon ugyancsak az állampolgári jogok biztosának hivatalánál adnak át petíciót a PDSZ tagjai, Pécsen pedig ezt délután három órakor teszik meg.

16:30-kor kezdődik a diákok tüntetése, a diákok egészen este hét óráig tervezik blokád alatt tartani a Margit hidat, 19 órától pedig a Kossuth Lajos téren lesz demonstráció: ott Molnár Áron és a Tanítanék mozgalom ad szolidaritási koncertet – írja a lap. 

Nyitókép: Diák-szülő élőlánc a tanárokért / Facebook

#Belföld#demonstráció#tüntetés#pedagógusok világnapja#tanárok#tanár#diák-szülő élőlánc

Címlapról ajánljuk