Belföld

Orvosi kamara: Emberek halnak meg, akiket egyébként megmenthettünk volna

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 13:21

A szakemberhiány miatt gyakrabban állnak le kórházi osztályok, műtők és szakrendelések, miközben romlik az ellátás minősége és hatékonysága – jelentette ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára.

Nem lehet tovább halogatni az egészségügyi szakdolgozói béremelését, mert távozásuk az állami egészségügyi rendszerből számos helyen ellehetetleníti az ellátást – mondta el a Szabad Európa Rádiónak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára. Svéd Tamás szerint a szakemberhiány miatt határozottan gyakrabban állnak le kórházi osztályok, műtők és szakrendelések.

A MOK titkára közölte, hogy az egészségügyi közellátás az összeomlás fel tart és bizonyos szempontokból már itt is van: drasztikusan csökken a szolgáltatások színvonala és nehézkesebb annak elérhetősége. Svéd kijelentette:

Emberek halnak meg, akiket egyébként megmenthettünk volna. A megelőzhető halálok miatti halálozási statisztikákban Magyarország sajnos kifejezetten rosszul teljesít.

A MOK titkára figyelmeztetett:

Annak ellenére, hogy az egészségügy egy darázsfészek, most már muszáj hozzányúlni, különben a közellátás romlása folytatódik, és a folyamat csak gyorsulni fog.

Svéd Tamás közölte, hogy azt remélik, hogy  jelentős átalakítás kezdődik az egészségügyben, mert most már a kormány is belátja, hogy a be nem avatkozásnak nagyobb a politikai kockázata, mint a beavatkozásnak. Közölte, hogy a kamara úgy tudja, hogy októberben a kormány elé kerülhet az egészségügyi rendszer jelentős átalakításának terve, ezért várják, hogy még előtte legyen szakmai egyeztetés, ahogy arra ígéretet kaptak.

A szakember elmondta, hogy nem számítanak vidám őszre és télre, mert a rezsiárak emelkedése miatt tovább borul a kórházak költségvetése.

Ezért további ápolókat veszítünk, ezzel pedig lefelé tartó spirálba kerülünk, ahol újabb és újabb osztályok zárnak be ideiglenesen vagy akár hosszabb időre, a várólisták tovább növekednek.

Nyitókép: Mark H Milstein/Bloomberg via Getty Images

 

#Belföld#egészségügy#egészségügyi ellátás#összeomlás#béremelés#reform#kormány#magyar orvosi kamara

Címlapról ajánljuk