Belföld

Gyurcsány Ferenc: Egy politikai állat vagyok, a sejtjeimben van a közélet vibrálása

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 27. 18:27

A DK elnöke a Partizánnak adott nagyinterjút.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke interjút adott a Partizánnak. Értékelte a választásokat is: szerinte strukturális problémák adódtak, és a választást nem lehet jobboldali programmal megnyerni. Úgy véli, hogy az ellenzék átrendezésére van most szükség, erre törekszik.

Teljes tévedés, hogy politikusok a főszereplői a politikának, a pártok azok

– mondta. Visszaemlékezett: ő se vette komolyan, hogy „Hódmezővásárhely polgármestere” lehet az előválasztás győztese. „Az előválasztás önmagában egy félreértés”, mert az volt a logikája, hogy a legjobb jelölt győzzön, de különböző üzletek köttettek.

Most úgy gondolja, hogy az a lényeg, hogy „kinek a frakciója képvisel olyan politikát, amivel a választók többsége egyetért”. Szerinte semmi felelőssége nincs a DK-nak a vereségben. Hatalmas csalódással figyelte azt, amit a még mindig meg nem nevezett Márki-Zay Péter csinált.

A DK-t fegyelmezett pártnak tartja: csupán azért jelezte szavazóinak, hogy kevésbé vesz részt a kampányban, mert szerinte ezt elvárták tőlük. Nem bánja, hogy nem állt Márki-Zay mögött, amikor bejelentette a vereséget. „Történelmi, politikai tévedésnek” tartja az ellenzék döntését, hogy kiálljanak mellette. Győzelem esetén sem állt ki volna mellé a színpadra, mivel nem is kampányolt. Dobrev Klárát közösen beszélték le arról, hogy odamenjen, mert szerinte „neki nincs köze a vereséghez”.

Szerinte Márki-Zay feltűnéséig kiegyenlített volt a mezőny, utána viszont csak szavazókat veszítettek. Szerinte miniszterelnökként a hibái abból származtak, hogy „előtte nem elég sok ideig volt politikus”. Ez volt Márki-Zay legnagyobb hibája is, ami a vereséghez vezetett. 

A mai napig nem érti, hogy az ellenzéki szavazók miért bíztak meg Márki-Zay Péterben.

„Van, amiben jó az előválasztás, csak nincsenek köztünk normális beszélgetések”, vélte. Intelligensnek tartja ezt a módszerét a vitának, azonban kétli, hogy ezt mindenhol lehet alkalmazni. Összességében viszont ártott az ellenzéknek. Magáról azt mondta: „egy poltikai állat vagyok”. Ő elementárisan érzi a kampányokat, folyamatosan megy előre, és „a sejtjeiben van a közélet vibrálása”.

Gulyás Márton szerint viszont egy politikai állatot nem szokás utasítgatni, ahogy Márki-Zay is tette. Gyurcsány szerint viszont a kampányban alázatosnak kell lenni, és a miniszterelnök-jelölt személye mindenek előtt áll. A választások óta komolyabban nem ültek össze a pártvezetők, utoljára a választások utáni napokban találkoztak. Az „Elnökök” című Signal-csoport még létezik, de nem nagyon használják.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

Nyitókép: Partizán / YouTube

#Belföld#gyurcsány ferenc#interjú#márki-zay péter#választás#vereség

Címlapról ajánljuk