Belföld

Négymillió forintra büntette Kövér László a DK-s képviselőt, aki törvénytelennek nevezte a kormányt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 26. 20:56

A házelnök szerint ez kirívóan sértő, Sebián-Petrovszki László szerint viszont belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

Csaknem négymillió forintra, kéthavi tiszteletdíjának összegére büntette Kövér László, az Országgyűlés elnöke a DK politikusát, Sebián-Petrovszki Lászlót, mert a képviselő törvénytelennek nevezte a kormányt június 27-i parlamenti felszólalásában – írja a 444.

Egy dolog biztos: törvényes kormány egyikkel sem próbálkozna, ilyet csak egy olyan, törvénytelen kormány tesz, amely a saját érdekét…

– mondta Sebián-Petrovszki László, de a mondatot nem tudta befejezni, mert a házelnök kikapcsolta a mikrofonját. Kövér László azért tett így, mert „e konkrét kifejezés használata miatt a korábbiakban már számos alkalommal került sor figyelmeztetésre” az Országgyűlésben.

Kövér László szerint a „törvénytelen” jelző használata a kormány vonatkozásában „kirívóan sértő”, és „nem megengedhető, hogy egyes képviselők politikai előnyszerzés céljából alaptalanul kétségbe vonják Magyarország alkotmányos rendjét”.

Sebián-Petrovszki László a házelnöki döntést megalapozatlannak tartotta a Mentelmi Bizottság ülésén, szerinte a kifejezést lehetetlen „kirívóan sértőnek” vagy „megfélemlítőnek” tekinteni, az a véleménynyilvánítás szabadságába tartozik. A bizottság 3 igen és 3 nem szavazattal elutasította a büntetés hatályon kívül helyezését, ugyanakkor a politikus ezt az Országgyűléstől is kérte, amely vita nélkül fog dönteni.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#kövér lászló#parlament#kormány#véleménynyilvánítás

Címlapról ajánljuk