Belföld

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország minden szankciót megszavazott, a kormány szerint ezek miatt lőttek ki az energiaárak

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 24. 14:08

A magyar külügyminiszter szerint tűzszünet és béke az egyetlen megoldás az ukrajnai háborúra. 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter visszautasította, hogy Magyarország Oroszország oldalán állna az ukrajnai háborúban a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. Szijjártó kijelentette:

Nagyon komolyan vissza kell utasítanom ezt a vádat, mert mi, magyarok, már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút, és eddig nem vétóztunk meg egyetlen szankciós csomagot sem.

A magyar külügyminiszter hozzátette:

Egyértelműen kiállunk az ukránok és az ország területi integritása és szuverenitása mellett.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne Magyarország, hogy segítse Oroszország felelősségre vonását, Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy eddig mintegy másfél millió ukrán menekült érkezett az országba, és ők megkaptak minden segítséget, illetve támogatást, beleértve a munkát, valamint az oktatáshoz, az egészségügyhöz való hozzáférést.

A konkrét kérdésre kitérve úgy fogalmazott, hogy véleménye szerinte sokkal nagyobb erőfeszítést kellett volna tenni a béke helyreállítására. Hozzátette, hogy a magyar kormány már a háború kezdetétől fogva azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgette, kiemelve, hogy még azt is felajánlották, hogy Magyarország legyen a béketárgyalások helyszíne.

A szankciókkal kapcsolatban kijelentette, hogy azok károsabbak és fájdalmasabbak Európára nézve, mint az Oroszországi Föderációra. Közölte:

Az európai gazdaság recesszió felé halad, amire már jó ideje nem volt példa, a biztonságos energiaellátás a múlté Európában, az infláció az egekben, az üzemanyag- és az élelmiszerárak szintén emelkednek, a rezsiárak is megugrottak, úgyhogy mindenképpen szükség van egy megoldásra.

Szerinte ez a megoldás a béke.

Nyitókép: Szijjártó Péter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozója 2016-ban, Budapesten. Fotó: Kurucz Árpád / Anadolu Agency / Getty Images

#Belföld#szijjártó péter#orosz-ukrán háború#szankciók#béke

Címlapról ajánljuk