Belföld

Új vádlott állt bíróság elé a pécsi buszperben

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 12:28

Sokak szerint nem a valódi bűnösök ellen emeltek vádat, a buszvásárlásról ugyanis politikusok döntöttek, ám ellenük nem indult soha eljárás.

Új vádlott állt a bíróság elé a Volvo-gate néven elhíresült pécsi buszbeszerzési perben – írta a napi.hu

Az ügy negyedrendű vádlottja, a 62 éves holland férfi, akit ugyancsak nagy értékre elkövetett gazdasági csalással vádolnak, csütörtökön ártatlannak vallotta magát. Ügyvédje azt mondta, 

Hollandia kereskedő nemzet, ahol tisztességesnek számít akár 50-100 százalékos jutalék is, tehát semmi kivetnivaló nincs abban, hogy védence néhány tízmillió forintot zsebre tett.

Pécsen sokan úgy vélik, hogy nem a valódi bűnösök ellen emeltek vádat, a buszvásárlásról ugyanis politikusok döntöttek, ám ellenük nem indult soha eljárás.

Az ügy előzménye, hogy a pécsi önkormányzat 2015-ben közbeszerzéssel megvásárolt Hollandiából 115 használt Volvo buszt a város tömegközlekedési cégének, a Tüke Zrt.-nek 3,5 milliárd forintért, ám ugyanezt a flottát pár héttel korábban még 2,8 milliárdért kínálta a Volvo. A drágulás abból adódott, hogy az üzletbe belépett közvetítőként egy holland cég, és 700 milliót emelt az áron.

Az már a Magyar Hang által korábban ismertetett repülőtéri utaslistából kiderült, hogy a kérdéses időben Czizi Péter, a város korábbi polgármestere és Bánki Erik fideszes politikusok Budapestről Hollandiába repültek. Bánki Eriket tanúként a bíróság is meghallgatta, de az országgyűlési képviselő azt állította, hogy 

csak koncertre ment Hollandiába, és nem volt szerepe abban, hogy a város épp akkor túlárazott buszokat vásárolt egy ottani cégtől. 

Az ügy korábbi elsőrendű vádlottja, Paiger István, a Tüke Busz volt vezérigazgatója néhány hónapja tragikus hirtelenséggel elhunyt, a harmadrendű vádlott pedig elismerte bűnösségét, esetében lezárult az eljárás.

Paiger István korábban ártatlannak vallotta magát, azt mondta, nem neki, hanem a kormánypárti politikusoknak kellene a vádlottak padján ülnie, mert ők utasították a városra nézve kedvezőtlen szerződés aláírására.

A csütörtökön meghallgatott új vádlott, a holland cég tulajdonosa csak egy ártatlanságáról szóló nyilatkozatot olvasott fel, mert nem volt ideje felkészülni. Részletes vallomást a legközelebbi tárgyaláson tehet. 

Nyitókép: Sóki Tamás/MTI

#Belföld#volvo-ügy#pécs#buszper#bánki erik

Címlapról ajánljuk