Belföld

Pécsi buszper: fideszes képviselőt is meghallgatott a bíróság

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 6:27

Bánki Erik a bíróságon azt állította, hogy csak koncertre ment Hollandiába, és nem volt szerepe abban, hogy a város épp akkor túlárazott buszokat vásárolt egy ottani cégtől. 

A Kaposvári Törvényszék kedden meghallgatta a pécsi buszper tárgyalásán Bánki Eriket, a Fidesz baranyai parlamenti képviselőjét. 

A Népszava tudósítása szerint 

Bánki Erik elismerte, hogy 2015 áprilisában valóban járt Hollandiában, ám ez szerinte magánút volt, és nem volt szerepe abban, hogy a város épp akkor túlárazott buszokat vásárolt egy ottani cégtől. 

A pécsi önkormányzat 2015-ben közbeszerzéssel megvásárolt Hollandiából 115 használt Volvo buszt a város tömegközlekedési cégének, a Tüke Zrt.-nek 3,5 milliárd forintért, ám ugyanezt a flottát pár héttel korábban még 2,8 milliárdért kínálta a Volvo. A drágulás abból adódott, hogy az üzletbe belépett közvetítőként egy holland cég, és 700 milliót emelt az áron.

Bánki egyik volt üzlettársa a buszvétel nyomán – munka nélkül – félmillió eurós jutalékot kapott, de a fideszes politikus, állítja, erről se tehet.

Az már a Magyar Hang által korábban ismertetett repülőtéri utaslistából kiderült, hogy a kérdéses időben Czizi Péter, a város korábbi polgármestere és Bánki Erik fideszes politikusok Budapestről Hollandiába repültek.

Az ügy három vádlottja közül (a pécsi közlekedési cég vezetője, valamit az eladó cég ügynöke, továbbá P. Endre, aki 500 ezer euró jutalékot vágott zsebre és utalt el egy thaiföldi offshore számlára, noha a nyomozás adatai alapján semmit se tett a buszvásárlás dolgában) már csak egy maradt. Az I. rendű vádlott, Paiger István, a Tüke Busz volt vezérigazgatója néhány hónapja tragikus hirtelenséggel elhunyt, a harmadrendű vádlott pedig elismerte bűnösségét, esetében lezárult az eljárás. 

Paiger István korábban ártatlannak vallotta magát,

azt mondta, nem neki, hanem a kormánypárti politikusoknak kellene a vádlottak padján ülnie, mert ők utasították a városra nézve kedvezőtlen szerződés aláírására.

Csizi Pétert már korábban meghallgatták, ő azt vallotta, nem folyt bele a járműbeszerzésbe, csak az üzlet kommunikációjába, ő volt – megfogalmazása szerint – a „buszvásárlás arca”.

Bár a buszbeszerzés idején épp járt Hollandiában, ám nem látta a flottát, egynapos magánútra ment – állította ő is Bánki Erikhez hasonlóan.

Nyitókép: Sóki Tamás/MTI

#Belföld#bánki erik#volvo-ügy#pécs#fidesz#korrupció

Címlapról ajánljuk