Belföld

A budapesti tűzoltólaktanyákban tilos bekapcsolni a fűtést, még a klímaberendezések távkapcsolóit is elvették

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 12:21

Október 15-ig nincs melegedés a laktanyákban. A magántulajdonú fűtőeszközöket is el kell távolítani.

„Az állami közintézmények 18 fokra fűthetőek. A katasztrófavédelem épületei is állami fenntartásúak, így értelemszerűen rájuk is vonatkozik a jogszabály” – mindössze ennyit közölt az rtl.hu megkeresésére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálata. A Belügyminisztériumtól azt szerettük volna megtudni, hogy valódi-e az a dokumentum, amely a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalra került fel, és amely szerint 

a budapesti tűzoltó-laktanyákban október 15-ig tilos bekapcsolni a fűtést, hősugárzókat sem használhatnak, a klímaberendezések távkapcsolóit pedig elvették tőlük.

 A levél szerint még a magántulajdonú fűtőeszközöket is el kell távolítani a laktanyák területéről:

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Magyar Nemzeti Bankra nem vonatkozik az a kormányzati szigorítás, amelynek értelmében az állami intézmények túlnyomó többségében legfeljebb 18 Celsius-fok lehet a fűtési szezonban.  A hétfő éjszakai Magyar Közlönyben jelent meg az „egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló” kormányrendelet, ebben található az MNB-t mentesítő passzus.

Az alig több mint egyoldalas jogszabály négy helyen is említi azokat a kivételeket, amelyekre nem vonatkozik a 18 fokos hőmérséklet-korlátozás. Először azt rögzítik, hogy az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális, valamint a gyermekvédelmi és a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre nem terjed ki a jogszabály hatálya. A nagyközönség számára nyitva tartó uszodai létesítményekben szintén lehet melegebb 18 foknál, és az általános iskolákban 20 fok is lehet. Ezek után olvasható az a rész, amely rögzíti, hogy a Magyar Nemzeti Bankra sem vonatkozik a fűtési korlátozás.

A Híradó riportja:


Nyitókép: Az újonnan épült gyöngyösi tűzoltólaktanya 2021. április 26-án. – Fotó: Komka Péter / MTI

 

#Belföld#katasztrófavédelem#rezsiemelés#tűzoltó

Címlapról ajánljuk