Belföld

Karácsony Gergely: Lesznek karácsonyi fények, csak visszafogottabban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 21:55

Lesz víz a csapban, világítás, metró és villamos.

Az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége Budapest főpolgármestere, a beszélgetést az Index szemlézte. 

Eszerint a főpolgármester a DK árnyékkormányáról szűkszavúan nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy nem tartja feladatának ezt kommentálni, de nyilván alternatívát próbáltak ezzel kínálni a jelenleg hatalmon lévő kormánynak. Szaniszló Sándorral mint a fővárosi közgyűlés tagjával dolgozik együtt, róla is azt tartja, ahogy az árnyékkormány többi tagjáról, hogy egy valós kormányban is megfelelő kompetenciákkal rendelkeznének. 

Az energiaárak növekedése a fővárost és számos önkormányzatot hozott nehéz helyzetbe, ezért is kezdeményeztek Gémesi Györggyel, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökével közösen nemzeti energiacsúcsot. „Budapestnek erre már van forgatókönyve, de sok kisebb település polgármestere nem tudja, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni. A fővárosi közgyűlés számos nehézséggel nézett szembe az elmúlt három évben a koronavírus, a háború és most az energiaválság miatt, de produktív konszenzussal jó megoldások születtek” – fejtette ki. A főpolgármester kiemelte: a fővárosnak is több területen spórolnia kell, például a műemlékek éjszakai kivilágításának csökkentésével, de az már biztos, hogy lesznek karácsonyi fények, csak visszafogottabb mértékben.

Elmondása szerint egy többmilliós város zavartalan fenntartása érdekében korlátozottak a lehetőségek, hogy min tudják a kiadásaikat csökkenteni, de lesz víz a csapban, világítás, metró és villamos.

A járatokat nem fogják csúcsforgalomban ritkítani, nem akarják akadályozni ezzel az emberek munkahelyre való közlekedését. Az olyan tervezett beruházások elhalasztásával próbálják az év végén elvárt önkormányzati nullás számlát elérni, mint az agglomerációban tervezett HÉV-vonal kiépítése, meghosszabbítása. 

Az M3-as metróval kapcsolatban megemlítette, hogy a híresztelések ellenére nem csúszik a felújítás, 2023 májusára megnyílhat az utasforgalom előtt a Nagyvárad tér és a Lehel tér is, az orosz gyártmányú szerelvények karbantartása folyamatos, annak ellenére, hogy a háború miatt akadoznak a beszállítások. 

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#karácsony gergely#budapest#díszkivilágítás#rezsi#rezsiemelés

Címlapról ajánljuk