A kormány szerint a józan ész alapján kell fűteni az iskolákban, de konkrét számokat nem közöltekA minimumot meghatározták.
Belföld

A kormány szerint a józan ész alapján kell fűteni az iskolákban, de konkrét számokat nem közöltek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 19:50

A minimumot meghatározták. 

„Fűtési időszakban a fenntartó határozza meg a hőmérsékletet a vonatkozó jogszabályi előírásra és a józan észre tekintettel” – válaszolta a Belügyminisztérium az ATV Híradónak arra a kérdésére, hogy van-e felső korlátja annak, hány fok lehet az iskolákban.

A kormányrendelet szerint ugyanis legalább 18 illetve legalább 20 foknak kell lenni az oktatási intézményekben attól függően, hogy 14 év alattiak vagy felettiek járnak oda. Azt is megkérdezték, hogy a fenntartó tankerület meghatározhatja-e azt, hogy maximum hány fok lehet a tantermekben, ha túl magas a számla.

Mint a kormány válaszából kiderül: igen, de be kell tartaniuk azt a jogszabályt, ami a minimum hőmérsékletről, vagyis a 18-20 fokról rendelkezik. Tehát az adott tankerület megmondhatja, hogy maximum hány fok lehet a tantermekben, de ezt a józan ész határain belül teheti meg.

Arra viszont nem tértek ki a válaszban, hogy 

a józan ész hány fokot jelent az iskolákban. 

A két pedagógus szakszervezet is nyilatkozott a kérdésben: ők azt mondták, lesz olyan tankerület, ahol az anyagi lehetőségek olyanok, hogy magasabb hőmérsékletre is fel tudják fűteni az intézményeiket, de lesz olyan is, ahol csak a törvényi minimumot, vagyis a 18-20 fokot tudják biztosítani.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#fűtés#rezsiemelés#iskola#oktatás#hőmérséklet

Címlapról ajánljuk