Belföld

Öt órán át nem kapták meg csomagjaikat a Ferihegyen leszállt gép utasai, repült a 15 milliós bírság

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 12:59

A gépen majdnem kétszáz utas volt, az egész éjszakát várakozással töltötték.

Csak a leszállás után öt órával kapták meg bőröndjeiket egy éjfél után landoló gép utasai idén júniusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Emiatt sokan az egész éjszakát kénytelenek voltak a repülőtéren tölteni, úgy, hogy közben semmilyen információt nem kaptak arról, mi történik a csomagjaikkal.

Az eset miatt két eljárást is indított a Technológiai és Ipari Minisztériumban működő közlekedési hatóság, ami a minisztérium szerdai közleménye szerint 15 millió forintos bírságot szabott ki az ügyben. Ötmillió forintot a földi kiszolgáló cégnek, tízmillió forintot pedig a Budapest Airport Zrt.-nek kell megfizetnie.

Az indoklás szerint a Menzies nevű cég öt órával a járat várható érkezése előtt már tudott arról, hogy Tel Avivból érkező gép késni fog, ennek ellenére több dolgozóját is tervezett beosztásuk lejárta előtt hazaengedte. A hatóság a szakmai követelmények egyértelmű megszegése miatt közigazgatási szankcióként 5 millió forint bírságot szabott ki a földi kiszolgálóra.

A reptér üzemeltetőjét a mélyalvási időszakban a megengedettnél jóval nagyobb számban mozgó repülők miatt büntették tízmillió forintra. A bekért adatokból kiderült, hogy a kérdéses napon összesen 21 repülőgép szállt fel vagy landolt éjfél és hajnali öt óra között a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A repülési korlátozások megsértése miatt a hatóság 10 millió forint légi közlekedési bírság megfizetésére kötelezte a Budapest Airport Zrt.-t.

Nyitókép: Utasok a Liszt Ferenc Repülőtéren, 2005-ben. Fotó: Mark H Milstein/Bloomberg via Getty Images

 

#Belföld#ferihegy#poggyász#csomagok#bírság

Címlapról ajánljuk