Belföld

Trükk: az uniós szankciók ellenére is érkeznek orosz alkatrészek a budapesti metrószerelvényekhez

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 7:29

Megtalálták a jogi kiskaput, amivel ki lehet kerülni a szankciókat. 

Az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése után felmerült, hogy az M3-as budapesti metró vonalán járatkimaradások lehetnek, mert a szerelvények gyártó orosz cég az uniós szankciók miatt nem tud alkatrészeket küldeni. A Népszava kedden azonban arról írt, hogy a BKV és az orosz Metrowagonmash (MWM) megtalálta a megoldást a szankciók megkerülésére.

A BKV jogi igazgatója, Környei Éva a lapnak elmondta:

Az orosz cég garanciateljesítés keretében szállítja az alkatrészek egy részét. Erre az esetre ugyanis nem érvényesek az embargó szabályok.

Bár lényegesen kevesebb alkatrész érkezik, a cég közlése szerint jövő nyárig biztosított az utánpótlás, és nem kell attól tartani, hogy leállást okozhat az alkatrészhiány, mert kevesebb a meghibásodás, mint korábban.

Már márciusban felmerült, hogy járatkimaradások lehetnek az M3-as metróvonalon, mert az orosz gyártó a háború miatt nem szállít alkatrészeket a szerelvényekhez. A BKV akkor azt közölte az RTL Híradóval, hogy jelenlegi alkatrészekkel megoldható az M3-as vonalán közlekedő orosz metrókocsik üzemeltetése.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#bkv#metró#M3-as metró#metrószerelvény#oroszország

Címlapról ajánljuk