Belföld

Karácsony szerint a paksi áramon az állam nyerészkedik, Szombathelyen mozit kell bezárni

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 12:14

A főpolgármester mindenképp beszélni szeretne Orbán Viktorral.

Karácsony Gergely friss Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy „a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen jól olvastad, 38-szorossal adja el az önkormányzatoknak”.

Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan. Nem csupán Budapesten, hanem az egész országban

– írja a főpolgármester, aki szerint „ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik”

A jelenlegi kalkulációk mellett ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét. Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla

– írja Karácsony, aki levelet intézett Orbán Viktorhoz, de mint írja, „a legjobb lenne személyesen megbeszélni, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson”.


Eközben Nemény András, Szombathely szintén ellenzéki polgármestere bejelentette, hogy a takarékossági program keretében a szombathelyi önkormányzat a fűtési szezon idejére bezárja a Savaria mozit, a Smidt Múzeumot és a Schrammel Múzeumot, írja a nyugat.hu.

A polgármester szerint az óvodákban és a bölcsődékben  22 fok lesz, ahogy eddig és a közvilágításban sem lesz változás. Elmondása szerint az önkormányzat  megtart minden munkahelyet, a civil szervezetek számára pedig megpróbálnak egy mentőhelyet létrehozni, ahol el tudják végezni a munkájukat. Az adventi vásárt is megtartják, ami a polgármester szerint kicsit más lesz, mint korábban, „kevesebb lesz talán a fény”.

Az uszoda működtetéséről azt mondta: ez jövőre egymilliárd forinttal kerül többe, de megpróbálnak megoldást találni, hogy a szombathelyiek tudjanak hol sportolni.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#szombathely#mozi#bezárás

Címlapról ajánljuk