Belföld

Matolcsy György: Háborúk, katasztrófák közelednek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 16:46

A Magyar Nemzeti Bank elnöke rendszerekről és ciklusokról beszélt egy rendezvény megnyitóján.

A jelenlegi globális viszonyok között a párbeszéd jelenti a megújulás és a fejlődés útját, a széles körű együttműködés a fenntartható gazdasági növekedés titkos receptje – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen hétfőn Budapesten.

Az MTI tudósítása szerint Matolcsy a nyitóbeszédében elmondta: a fenntarthatóság érdekében fel kell gyorsítani a zöld átmenetet és a digitális átállást, továbbá a tudás, a tehetség és a technológia fúziójára kell fektetni a hangsúlyt. A jegybankelnök szerint a világgazdaság jövője múlik azon, hogy az emberiség képes-e tanulni a múlt hibáiból, továbbá hasznosítani tudja-e a tudományos eredményeket.

A fizika és a biológia értékes tanulságokkal szolgál a komplex rendszerekről, ezt a tudást a közgazdászoknak is el kell sajátítaniuk, a komplex rendszerek szabályait és mintáit széles körben meg kell ismertetni.

– mondta Matolcsy.

Az MNB elnöke szerint 2020 óta a világ jelentős nehézségekkel szembesül, a hét évig tartó fellendülés időszaka után olyan ciklus vette kezdetét, amely az 1970-es és az 1940-es évek történéseit idézi. A ciklus sajátossága nemcsak az egyre magasabb infláció és a lassuló növekedés, de az is, hogy  háborúk és katasztrófák is küszöbön állnak. Matolcsy szerint a megoldás az, ha ismerjük a komplex rendszerek működését, „vannak ugyanis bizonyos szabályok és minták hajlamosak az ismétlődésre, mindig megvan a lehetőség a rendszer újraszabására”.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#matolcsy györgy#jövendölés#háború#válság#infláció

Címlapról ajánljuk