Belföld

Bolgár György kipróbálta az LSD-t

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 19:48

A riporter egy jugoszláviai nyári szemináriumon akadt össze a hallucinogén szerrel, de többször inkább nem élt vele. Hazatérve fel is jelentette magát miatta.

A rendszerváltás előtt a cenzorok elsősorban az MTI-t, az írott sajtót – különösen a Népszabadságot – és a televíziót ellenőrizték, főleg a politikai műsorokat. Ehhez képest a rádió aránylag szabad volt, nem is volt erőforrás arra, hogy minden műsort figyeljenek –mondta a 76 éves Bolgár György újságíró-riporter a Partizánnak. Az életútinterjút a 24.hu szemlézte.

Bolgár György tagja volt az induló 168 óra című műsor csapatának is, amelyet Ipper Pál indított. Állítása szerint neki köszönhetően jutott el arra az eseményre is, ahol aztán kipróbálta az LSD-t: 1971-ben el tudott menni egy jugoszláviai nyári szemináriumra vagy ifjúsági újságíró találkozóra, hat hétig tartott Zadar közelében egy szigeten, és egy amerikai egyetem szervezte. Ott egyszer kipróbálta az LSD-t is, de többször nem élt vele:

Nagyon érdekes volt, de ki tudja, hova vezet ez. Arra bátor voltam, hogy kipróbáljam egyszer, de úgy éreztem, nagyjából tudom, hogy ez miket hozhat magával

– fogalmazott Bolgár György. Hazaérkezve egyébként fel is jelentette magát az LSD miatt, nehogy problémája legyen belőle.

Arra a kérdésre, hogy a Klubrádió hallgatósága jelent-e függést, azt válaszolta, hogy igen, olyan értelemben, hogy tudja, hogy meghatározott közönsége van a rádiónak, akik anyagilag is támogatják a rádiót, és van egy általános elvárásuk. „Ha én az Orbán-rendszerrel nagyon megengedő volnék, akkor ezt a műsoromat elvesztettem volna” – mondta.

Nyitókép: Bolgár György rádiós műsorvezető az Aranytoll-díjat, a MÚOSZ életműdíját veszi át Bálint György újságírótól, középen Komlósi Gábor, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke 2016. március 10-én – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#bolgár györgy#újságírás#interjú#riporter

Címlapról ajánljuk