Belföld

Political Capital: December 31-re fog kiderülni, hogy Magyarország megkapja-e az összes uniós forrást

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 18. 16:17

Csak hosszú távon derülhet ki, hogy a magyar kormánynak adott határidőig lezajlott jogszabályi változásokkal tényleg elégedett lesz-e az Európai Bizottság.

A Political Capital ötpontos gyorselemzést tett közzé a Facebook-oldalán annak kapcsán, hogy mire számíthat Magyarország az Európai Bizottság vasárnap bejelentett döntése nyomán.

  1. A Bizottság bejelentése nem meglepetés, ez a javaslat már korábban kiszivárgott. A magyar források egyelőre nem vesznek el, a Bizottság jelenleg csak azok felfüggesztésére tett javaslatot. A döntés mintegy 3000 milliárd forintot érint, és nincs szó az elmúlt napokban a sajtóban keringő 6400 milliárdos összegről.
  2. Kulcsfontosságú, hogy az uniós költségvetési biztos, Johannes Hahn kijelentette, ha a magyar ajánlásokat megfelelő módon ültetik törvénybe és alkalmazzák a gyakorlatban, azok alkalmasak lehetnek a feltárt, főleg korrupciós, problémák kezelésére. Ez arra utal, hogy a két fél megállapodott a jogállamiság kérdésében, így most a magyar térfélen pattog a labda.
  3. A magyar fél vélhetően a külföldi partnerek felé kompromisszumkészségét fogja hangsúlyozni, befelé pedig részben a megállapodás megszületéséről, részben pedig az állítólagos politikai nyomásról fog beszélni.
  4. A magyar kabinet november 19-ig vállalta, hogy a javaslatait átülteti a jogrendbe. A lépesek gyakorlati eredménye persze csak hosszú tavon látszik majd, és kérdés az is, hogy mindez elég lesz-e a Bizottságnak, hogy megszüntesse az eljárást. Sőt, ha meg is szünteti, a jogállamisági mechanizmus barmikor újraindítható.
  5. A Tanácsnak 1-3 hónapja van, hogy döntsön a Bizottság javaslatáról, ebben az esetben ez minősített többséggel történik. A magyar kabinet kérheti, hogy az ügyet vegyék fel az Európai Tanács napirendjére, így nyújthatja el az eredeti, 30 napos döntési határidőt. December 31-re vélhetően tisztán látni lehet majd, mi lesz a sorsa Magyarország uniós forrásainak, beleértve a helyreállítási alap pénzeit is.

Nyitókép: Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelős tagja sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. szeptember 18-án. – Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA

#Belföld#political capital#európai bizottság

Címlapról ajánljuk