Belföld

Palkovics László: Én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 17. 16:23

A miniszter állítja, nem a lefújt tűzijáték miatt fejezte le az Országos Meteorológiai Szolgálatot.

 Nézze, én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek

– jelentette ki Palkovics László az atv.hu-nak adott interjújában, amikor emlékeztették rá: miután Palkovics a lefújt augusztus 20-i tűzijáték után kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azt nyilatkozta: „a miniszter idegességében leváltott mindenkit”, „ne legyen rá büszke”.

Mint arról beszámoltunk, a kormánypárti sajtó az OMSZ-t tette felelőssé azért, hogy az időjárás-előrejelzés alapján a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs lefújta a szombati tűzijátékot.

„Biztos vannak helyzetek, amikor lehetne, de nem vagyok egy ideges fajta. Ezt még Hernádi (Zsolt) úr is elismerte, meg is kérdezte a feleségemtől, hogy voltam-e már ideges? Hát mondta az asszony, hogy nem nagyon látott ő sem idegeskedni. Na, mondom, akkor ez ilyen” – folytatta fejtegetését az ipari és technológiai miniszter az atv.hu-nak.

Az interjúban Palkovics továbbra is azt állítja, hogy nem a lefújt tűzijáték miatt fejezte le az OMSZ-t.

„Egy dolgot senki nem gondolhat komolyan, hogy nagy horderejű ügyekben megfelelő egyeztetés nélkül döntenénk. Akinek ez a véleménye, az láthatólag nincs képben a kormányzat működését illetően. Ráadásul az OMSZ esetében sem hirtelenkedtünk, rég halmozódó problémák miatt kellett lépni. Már hónapokkal azelőtt, hogy az OMSZ átkerült volna a minisztériumhoz, jeleztem, hogy a tevékenységükön bőven lehetne javítani. Például az időjárásfüggő megújuló energiaforrások esetében negyedóránként kell megadni, mekkora kapacitáson tud termelni a hálózat. Az OMSZ jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a Magyarországon működő naperőművek tulajdonosainak megbízható információt tudjon szolgáltatni, amire alapozva ők jól eltalálják azt, hogy hogyan adnak föl energiát a rendszerbe” – fejtette ki a miniszter.

Palkovics elmondta, nem zavarja, ha bizonyos ügyekben főgonosznak kiáltják ki.

Én fegyelmezett harcos vagyok, engem csak az érdekel, hogy ha van egy feladat, akkor azt minél hatékonyabban elvégezzük

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi garantálná, hogy az új OMSZ, ami klímakutató intézet is lesz már, független lesz a kormánytól, így válaszolt:

Bocsánat, miért kellene független legyen a kormánytól egy kormányzati intézmény? Ez nem egy egyetem...

Palkovics szerint október végéig fog felállni az új szervezet.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

 

#Belföld#palkovics lászló#omsz#kirúgás

Címlapról ajánljuk