Belföld

Németh Balázs, a közmédia volt híradósa a Karmelita kolostorban szeretne dolgozni

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 16. 16:05

Ő az, aki többször szidta az ellenzéket a közszolgálati híradóban.

Szokatlan nyíltsággal beszélt politikai céljairól Németh Balázs, a közmédia volt híradósa a 24.hu-nak. Azt mondta: az M1-nél nem ő választotta és szerkesztette a témákat, csak összekötötte őket. Utólag sem illeti kritikával azt a nyolc évet, amit a Híradónál töltött. 

A budapesti atlétikai világbajnokság szervezőcégének vezérigazgatójaként az a célja, hogy Orbán Viktor mellé kerüljön.

Ám ha nem sikerül tartani a költségeket, ez a pozíció süllyesztő is lehet a pályáján.

Úgy tartja magáról: ha valamit csinál, azt őrültként csinálja – reméli, jó értelemben. A közmédiánál viszont már átment „félgőzbe”, ezért is távozott. Az MTVA-val való törés nem személyhez köthető volt szerinte, hanem több összetevős.

Azt tekintette a feladatának a Híradóban, „hogy a világ és Magyarország híreit érthető formában tálaljam. Ha létezik egyáltalán Németh Balázs jelenség – részben létezik, mert azért ülünk most itt –, azt hiszem, a hangulata, a nyelvezete tér el a hírműsornak a korábbiaktól, a megszokottól: attól, ahogyan gondoltuk, hogy egy hírműsornak ki kell néznie.”

Az őt ért kritikákra – köztük arra, hogy a Médiatanács elmarasztalta, amiért személyes kommentárt fűzött egyes hírekhez – így reagált:

Sok tízezer hírt, fel- és lekonferáló szöveget mondtam el, és kettő volt, amiről azt gondolta a Médiatanács, hogy azok nem felelnek meg a jogszabályban szereplő elveknek. Egyébként nincs jelentősége így utólag, de a második elmarasztaló döntést, a Hadházy-ügyben hozottat kifejezetten hibásnak gondolom.

Az RTL Híradónak is odaszúrt: „Akkor az RTL Híradóban sem lehet hírhez politikai véleményt fűzni. Az, hogy elköszön az RTL műsorvezetője, hogy »dehogy mondom, kire szavazunk, hiszen én nem vagyok propagandista«, zárójelben hozzágondolva, hogy a TV2-sek meg azok – hát, határeset. De ebben a nagy diktatúrában őket nem büntették meg”.

Arról is beszélt még:

  • szerinte nincs különbség a közmédia 1997-es és mai szerkesztőségi működése között.
  • Arra a kérdésre, hogy az ukránoknak abba kellene-e hagyniuk a hazájuk védelmét, azt mondta: „Abba kell hagyni a háborút! Oldják meg!”
  • Az atlétikai világbajnokságot tökéletesen kívánja megrendezni, azt akarja, hogy a sportról és a sportolókról szóljon,
  • pártolja, hogy Magyarország olimpiát rendezzen.
  • „Mit szeretnék? A Karmelita kolostorban dolgozni. Mindenkinek ezt válaszoltam.”
  • 2000 óta foglalkoztatja „Orbán Viktor titka”, és szeretné közelről látni, hogyan dolgozik.
  • Visszahúzódó, csendes, háttérben megbúvó embernek tartja magát.

Nyitókép: Cseke Csilla / MTI

#Belföld#németh balázs#Híradó#interjú#orbán viktor#karmelita kolostor

Címlapról ajánljuk