Belföld

Kormányígéret: legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie a jövőben az állami beruházásoknál

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 14:26

Kezd körvonalazódni, hogyan alakítaná át a közbeszerzések rendszerét a kormány.

A Portfolio Property Investment Forum konferencián Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese előadásában többek között arról beszélt, hogy mire készül az állam a beruházások terén a jelenlegi válságos időszakban – tudósított a 24.hu.

A miniszterhelyettes szerint a kormánynak szembe kell néznie az energiaárak emelkedésével, továbbá a kamatszint elszállásával. Előbbi miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint konszolidációra van szükség.

A magyar állam ennek megfelelően felfüggesztett bizonyos beruházásokat, mintegy 270 ilyen döntés született, 2100 milliárd értékben. A felfüggesztett beruházásokat újratervezik és 2025-2026-ban a tervek szerint újraindítják. A már elindult beruházások nem állnak le, de mintegy 15-20 százalékos költségnövekedéssel kell számolni.

Csepreghy Nándor hozzátette, az állami beruházásoknál meg fog szűnni az a gyakorlat, hogy elfogadnak csupán egy darab kivitelezői ajánlatot egy projektnél – mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie, a kivitelező kiválasztásánál.

Nyitókép: A kibővítés és korszerűsítés alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium 2022. szeptember 1-jén. A tervek szerint egy év múlva elkészül a csepeli gimnázium épülete. – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#állami beruházás#csepreghy nándor#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk