Belföld

Hiába akarnának, két éve nem szerelhetnek le a magyar katonák

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 7:26

A katonák leginkább a túlterheltség és az alacsony bérezés miatt hagynák ott a honvédséget.

2020 április eleje óta nem mondhatnak fel a katonák, még azokat sem engedik távozni, akiknek időközben lejárt a szerződésük. Csak parancsnoki engedéllyel válthatnának, de a fluktuáció miatt szintre senkit sem engednek el – írja a 24.hu.

A lapnak a Magyar Honvédség egyik katonája a helyzetről azt mondta:

Képzelheti, hogy milyen lehet a morál a honvédelemnél, ahol akarata ellenére tartják ott az emberek egy részét.

A honvédek közül sokan a júniust várták, akkor járt le ugyanis a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzet, ám májusban az orosz-ukrán háborúra hivatkozva újabb veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, így továbbra is tart a katonák felmondási tilalma. 

Az állományt csak akkor lehet elhagyni, amennyiben az állományparancsnokuk hozzájárul, a főtisztek esetében pedig a vezérkari főnöknek kell engedélyezni a kilépést. Az engedélyt azonban csak ritkán kapják meg a katonák. 

Rendkívül ritka, hogy valakit elengednek, én magam is hiába kértem, a parancsnokom különösebb indoklás nélkül megtagadta

– jegyezte meg a lap forrása, aki szerint egyértelműen a fluktuációt akarják így megállítani. „Elapadt a jelentkezők száma, ezért akarják bármi áron megtartani az embereket. A mi dandárunknál 2020-ban még ötször tudtunk alapkiképzést tartani összesen ötszáz jelentkezőnek, idén eddig egy kiképzés jött össze, mindössze negyven fővel” – hozott fel egy példát. Állítása szerint hatalmas a politikai nyomás a parancsnokokon, hogy ne engedjék el az elvágyókat, így csak kivételes esetekben járulnak hozzá a távozáshoz, például, amikor valaki a beteg családtagja ápolására hivatkozva kéri a leszerelését.

A katonák leginkább a túlterheltség és az alacsony bérezés miatt hagynák ott a honvédséget – teszi hozzá a lap. 

Nyitókép: Michael Davis / EyeEm

#Belföld#katona#katonák#magyar honvédség#hadsereg#veszélyhelyzet#röghöz kötés#felmondási tilalom

Címlapról ajánljuk