Belföld

Fürjes Balázs: Ha Karácsonyék valóban demokraták, polgármester-választás jön az I. kerületben

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 12:45

Néhol megbicsaklik az államtitkár érvelése. 

A Hvg.hu vette észre Fürjes Balázs államtitkár Facebook-posztját, amelyben a városrészben vasárnap megtartott időközi önkormányzati választás eredményére reagált. Az 5. számú egyéni választókerületben a Fidesz–KDNP jelöltje, Fazekas Csilla a szavazatok 53 százalékával nyert, megelőzve az ellenzéki összefogás által támogatott Korsós Borbálát (45,55 százalék).

Fürjes szerint V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesternek fel kell ajánlania a lemondását, és bizalmi szavazást kell kérnie.

A kormánypárti jelölt győzelme azt jelenti, hogy az ellenzék a gyakorlatban elveszítheti a többségét a képviselő testületben. Az ellenzék tíz képviselővel kezdte meg a ciklust 2019 őszén, a kormánypárti frakció pedig öt tagból állt. Azóta azonban két jobbikos, Zsitnyák János és Varga Dániel kilépett a pártjából, és több kérdésben a Fidesz–KDNP-vel szavazott.

Fürjes szerint az eredmény Karácsony Gergely és párttársa, V. Naszályi Márta súlyos veresége”, a polgármesternek pedig a lemondásával „utat kell engednie a budaváriak demokratikus akaratnyilvánításának.” Az államtitkár szerint „az eredménynek önmagán túlmutató jelentősége van”, ugyanis az ellenzék „hazai pályán” kapott ki, és ez a polgármester bukásával egyenlő. Mint írja, ha Karácsony Gergelyék – aki az államtitkár szerint az időközi kampány főszereplője volt – valóban demokraták, bizalmi szavazást írnak ki Naszályival szemben.

A lap hozzáfűzi, hogy Fürjes érvelése több helyen is sántít, például amikor arról beszél, hogy 2014 óta minden választást a „baloldal” nyert a körzetben – ez valójában annyit jelent, hogy 2019-ben nyert az ellenzék. Ráadásul a hazai pálya kifejezés is furcsán hangzik, ugyanis az első kerületet hagyományosan jobboldali körzetként tartják számon, és a legutóbbi önkormányzati választásokon ebben a körzetben született az egyik legszorosabb eredmény.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#fürjes balázs#budavár#i. kerület#v. naszályi márta

Címlapról ajánljuk