Belföld

Csőzik László: Nem látom, hogy a kormánynak lenne terve az összeomlás elkerülésére

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 10:09

Megvan, milyen sorrendben zárnak be az érdi intézmények, ha bekövetkezik a legrosszabb.

Szeptember végéig kell megkötniük a jövő évre vonatkozó gázvásárlási szerződést, de elképesztően rosszak a kilátásaik, nem két-háromszoros, hanem 12-13-szoros áremelkedéssel számolnak, mondta el a Hvg360 interjújában Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere. 

Elmondta: áram ára a tavalyi 17-18 forint helyett például 200 forint, ez olyan emelkedés, ami kisebb-nagyobb takarékosságokkal már nem hidalható át. Ráadásul, amire most leszerződnek, azt a mennyiséget át is kell venni. Korábban 15-30 százalékos toleranciasávval dolgoztak a szolgáltatók, most 3-5 százalékossal, ráadásul havonta előre kell fizetni, magyarázta Csőzik László.

Érd vezetője szerint a csapdahelyzetből két kivezető út lehetséges. Ebből a csapdából két kivezető út van. Az egyik, hogy az állam az önkormányzatok részére bevezet egy ársapkát a gázra és a villanyra. Akár úgy, hogy a paksi 12 forint/kilowattórás áramot a lakosság és az önkormányzatok kapnák meg.

Ha viszont az állam úgy dönt, hogy nem segít, akkor intézménybezárási dömpingre kell számítani

– tette hozzá. Úgy látja, a kérdés az, hogy az országnak van-e terve egy ilyen mértékű áremelkedésre, hiszen az önkormányzatok mellett az állami fenntartású intézményeknek és a piacnak is ezekkel az árakkal kell szembenéznie. 

Nem látom, hogy a kormánynak lenne terve az összeomlás elkerülésére

– szögezte le. Három csoportba osztották az érdi intézményeket, ilyen sorrendben zárnának be, ha elkerülhetetlen lenne.

A kulturális színterek, a művelődési ház, a könyvtár, a galéria tartozik az első csoportba, a másodikba a sportlétesítmények, az uszoda és az aréna. A harmadik csoportba a bölcsődék és az óvodák tartoznak, 

ezeket az utolsó pillanatig nyitva kell tartani. Így kerülhető el a csőd. Óriási áron. Nem előremegyünk, hanem hátra.

A beszélgetésben felmerült, hogy igaza volt-e Orbán Viktornak, amikor tiltakozott a szankciós politika ellen. Csőzik László úgy válaszolt:  Európa-párti, de most ordítóan hiányolja az egységes európai álláspontot, a szembenézést a problémával. Azonban szerinte Orbán Viktor azonban hiába dörgölődzött Putyinhoz, nem kapunk különleges bánásmódot, és csökkentett árat sem, cserébe viszont elszigetelődtünk Európától.

csőzik László tavaly az RTL Híradónak beszélt arról, hogy hová vezet az, ha az állam nem kompenzálja a kieső adóbevételeket:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#érd#csőzik lászló#rezsiemelés#rezsi

Címlapról ajánljuk