Belföld

Elveszítheti többségét az ellenzék az I. kerületben

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 11. 10:28

Ha a Fidesz nyer, megszűnik a többségünk, nem tudunk tovább így dolgozni – mondta a polgármester.  

Időközi választást tartanak az I. kerületben vasárnap, miután az 5. számú választókörzet képviselője, Gelencsér Ferenc áprilisban országgyűlési képviselő lett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az önkormányzati tisztségéről – írta a Telex.

Az ellenzéki pártok a momentumos Korsós Borbálát, Gelencsér Ferenc Momentum-elnök korábbi asszisztensét indítják, míg a Fidesz–KDNP Fazekas Csillát, a Budai Polgári Közösség elnökét, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő munkatársát jelölték. Horváth Gergely függetlenként indul. 

A 2019-es önkormányzati választáson a párbeszédes V. Naszályi Mártát választották polgármesternek, és a tíz választókörzetből nyolc helyen a hatpárti szövetség jelöltje nyert. A kormánypárti frakció három kompenzációs hellyel így öt, míg V. Naszályiék tíz képviselővel, kényelmes többséggel kezdték meg a ciklust.

Csakhogy azóta két jobbikos képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János kilépett a pártjából, és az elmúlt időszakban számos kérdésben a Fidesz–KDNP képviselőivel szavaztak együtt.

Ha a Fidesz nyer, megszűnik a többségünk, nem tudunk tovább így dolgozni

– fogalmazta meg a választás tétjét V. Naszályi Márta Korsós kampányvideójában.

Több helyen is szavaznak vasárnap

Ma egyébként három másik településen is időközi önkormányzati választást tartanak. A Veszprém megyei Borszörcsökön településvezetőt és képviselőket is választanak, mert a képviselő-testület feloszlott. A polgármesteri posztot hárman szeretnék elnyerni: egy jelölt a Fidesz–KDNP színeiben, ketten pedig függetlenként. A négy képviselői helyért tizenkét független jelölt indul; a választáson 306 helybéli szavazhat.

A Tolna megyei Faddon időközi polgármester-választást tartanak, mert a települést 2006 óta vezető polgármester májusban lemondott. A választáson nyolc független jelölt indul, a községben 3341 választásra jogosult szavazhat.

A Békés megyei Medgyesbodzáson szintén polgármestert választanak, mert a korábbi településvezető meghalt. A dél-békési településen két független jelölt indul a választáson, a névjegyzékben 783-an szerepelnek.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Nyitókép: Nemes János/MTI

 

#Belföld#időközi önkormányzati választás#i. kerület#v. naszályi márta

Címlapról ajánljuk