Belföld

Így gyönyörködött az angol királynő a Széchenyi Könyvtárban és az Operaházban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 20:20

Előkerültek az archív felvételek.

II. Erzsébet királynő 1993-ban Budapestre látogatott, erről az eseményről pedig több archív felvétel is fennmaradt. A szerdán elhunyt uralkodóról az Országos Széchenyi Könyvtár osztott meg egy videót arról, amikor a királynő az intézménybe látogatott férjével, Fülöp herceggel.

Felidézték: „A királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg. A válogatás kiemelkedő darabjai voltak pl. a Képes Krónika és nyolc Corvina a magyar királyok ábrázolásával.”

Hozzátették azt is, hogy „a királyi látogatás alkalmából szintén a könyvtár gyűjteményéből kiállítottak egy XVI. századi könyvet is, amely metszeteket tartalmaz, köztük Oxfordról és a királynő által különösen kedvelt Windsori-kastélyról is. A kiállítás második része II. Erzsébet magyar származású szépanyjára, Rhédey Claudiára emlékezett, akinek unokája, Queen Mary V. György felesége, II. Erzsébet nagyanyja volt”.


A királynő ekkor az Operaházba is ellátogatott. Ők így emlékeztek meg. „gazdag programjukba pedig a királynő külön kérésére iktatták be Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjének megtekintését. Az előadás Róna Viktor koreográfiájának 75. jubileumi előadása volt.”

A királynő Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására látogatott ekkor Magyarországra, aki az Operaházba is elkísérte az uralkodót és férjét.


Nyitókép: MTI / Földi Imre

#Belföld#ii. erzsébet#angol királynő#göncz árpád#operaház#széchenyi könyvtár#látogatás#magyarország

Címlapról ajánljuk