Belföld

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 12:50

Egyik vizsgált magyar városban sem magas. 

Országos átlagban továbbra is csökken a lakossági szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A szervezet adatai szerint a vizsgált városok többségében stagnál a koronavírus mennyisége, míg Eger, Győr, Kecskemét és Nyíregyháza esetében csökkenést mértek.

Kecskeméten, Győrben és Zalaegerszegen mérsékelt a koronavírus koncentrációja, a többi településen pedig emelkedett, de sehol sem éri a magas szintet – derült ki az NNK által közzétett adatokból.

A szennyvíztisztítókból vett minták alapján egy-két héttel előre ki lehet mutatni, ha érkezik a koronavírus-járvány újabb hulláma. Hogy pontosan hogyan, azt Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője magyarázta el a Reggeliben.

Nyitókép: Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Fotó: MTI/Varga György

#Belföld#koronavírus#járvány#covid#szennyvíz

Címlapról ajánljuk