Belföld

Orbánék meghátrálhattak, korrupcióellenes hatóság működhet Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 6:25

Csak jöjjön a pénz Brüsszelből.

2022. november 21-ig megkezdhetné működését egy korrupció ellen küzdő független hatóság Magyarországon – írja a Népszava a Magyar Közlöny alapján.

A tervezett hatóság „általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra” – idézi a lap a Magyar Közlönyben közölteket.

Tehát az Orbán-kormány teljesíti azokat a követeléseket, amelyek a 2021-2027 közötti EU-s költségvetést kísérő kondicionalitási mechanizmusban szerepelnek, emlékeztet a Népszava.

A kormány határozata szerint továbbá 2022. december 1-ig Korrupcióellenes Munkacsoportot hoznak létre. Ebben kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog szerint paritásos alapon vesznek részt. Működéséhez a korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

A fentiekért Varga Judit igazságügyi miniszter felel.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Veres Nándor / MTI

 

 

 

#Belföld#korrupcióellenes hivatal#korrupció

Címlapról ajánljuk