Belföld

Több mint kétmillió forintos elismerést kaptak a Klebelsberg Központ vezetői, a tanárok pedig...

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 5. 12:27

Volt olyan tantestület, amely csak egy cserepes virágot kapott.

A Klebelsberg Központ (KK) 15 fős vezetői állománya 34,2 millió forintnyi elismerést, azaz átlagosan 2,2 millió forintot kapott – írta a Magyar Narancs a Momentum Mozgalom adatkérésére kapott információk alapján. 

A lap a Gyulai Tankerületre külön rákérdezett, ott normatív jutalom, céljuttatás és projektprémium címén 2020-ben 22,6, míg 2021-ben 32,5 millió forintot kaptak a tankerületnél dolgozó vezetők és az intézményeket irányítók, összesen 35-en. Ez azt jelenti, hogy a juttatás előbbi esetben 650 ezer, míg tavaly 930 ezer forintot jelentett átlagosan. 

A Dél-Budai Tankerületi Központban (amelynek adatait a Momentum Mozgalom kérte ki) 41 kormánytisztviselő összesen közel 20 milliós motivációs elismerést kapott, ami átlagosan közel félmillió forintnak felel meg, míg a tankerület 9 vezető beosztású munkatársa több mint 6,5 millió forintot kapott, ami átlagosan bruttó 724 ezer forintot jelent.

Ugyanakkor például a 444.hu cikke szerint a Belső-Pesti Tankerületi Központ tanáronként ezer forintot szánt a pedagógusnapi ünneplésre, egy másik tankerület iskolájában pedig egyetlen közös cserepes virágot kapott a tantestület.

A pedagógusok több hónapja küzdenek magasabb fizetésekért, a tanév eleje óta ismét polgári engedetlenségbe kezdtek. Pénteken a diákok is tüntettek a tanárokért, vasárnap pedig virrasztottak is értük. 

Maruzsa Zoltán államtitkár korábban azt közölte: nincs kormányzati döntés arra vonatkozóan, hogy a központi költségvetésből átcsoportosítsanak a közoktatásban béremelésre. Arra sem kaptak ígéretet a tanárok, hogy ismét lehetővé teszik számukra a sztrájkot, korábban ugyanis a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva lényegében megtiltotta ezt egy rendeletben. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

 

 

#Belföld#oktatás#motivációs elismerés#klebelsberg központ

Címlapról ajánljuk