Belföld

Polgári engedetlenségbe kezdtek a tanárok két gimnáziumban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 5. 10:45

Eddig két gimnázium több tucat tanára jelezte, hogy nem veszi fel a munkát. Magasabb bérért és sztrájkjogért demonstrálnak. 

Több mint 30 tanár kezdett szeptember 5-én polgári engedetlenségbe a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban – írta az Eduline. A budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban 33-an nem vették fel a munkát 8 és 10 óra között, mindkét intézményben így tiltakoznak ugyanis 

  • a tanárok alacsony fizetése ellen 
  • és a pedagógusok sztrájkjogának megvonása ellen.

„Amennyiben nem teljesülnek követeléseink, rendszeresen fogunk a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni, mert felelősséggel tartozunk a ránk bízott diákok jövőjéért” – írták a demonstrációban résztvevő budaörsi tanárok. A polgári engedetlenségi mozgalmat a Tanítanék Mozgalom hirdette meg, miután a Belügyminisztériumtól semmitmondó választ kaptak követeléseikre.

A diákok is kiállnak a tanárok mellett, pénteken demonstrációt tartottak, vasárnap éjjel pedig négy gimnáziumban is virrasztottak


Maruzsa Zoltán államtitkár korábban azt közölte: nincs kormányzati döntés arra vonatkozóan, hogy a központi költségvetésből átcsoportosítsanak a közoktatásban béremelésre. Arra vonatkozóan sem kaptak ígéretet a tanárok, hogy ismét lehetővé teszik számukra a sztrájkot, korábban ugyanis a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva lényegében megtiltotta ezt egy rendeletben. 

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, ám ebből csak november végére lehet valami. 

Nyitókép: Földes Ferenc Gimnázium/Facebook

 

 

#Belföld#oktatás#polgári engedetlenség#sztrájkjog

Címlapról ajánljuk