Belföld

A szakértő szerint jövő héten akár száz kis kút is kifogyhat a 95-ösből vagy a dízelből

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 3. 19:47

A hiány 2-3 hétig is elhúzódhat.

Már a százat is elérheti azoknak a kis kutaknak a száma, amelyek a hét második felében kifogynak a 95-ösből vagy a dízelből

– mondta el a Népszavának Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

„Ez az állapot még 2-3 hétig fennállhat. Utána visszatérhet a piacra az OMV – egy baleset miatt tavasz óta álló - schwechati finomítója és a Mol százhalombattai karbantartása is befejeződhet. A világpiaci folyamatokat elnézve nem tartom kizártnak, hogy októbertől a piaci üzemanyagárak is becsúszhatnak 480 forint alá, gazdasági alapon is megteremtve a kivezetés – Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által szintén megpendített – lehetőségét” – nyilatkozta Egri.

A szakember szerint a helyzet a kis benzinkutak számára siralmas:

„Az egyaránt 480-on korlátozott beszerzési és eladási áron nyilván a Mol kiskereskedelmi ága és a többi színes kútlánc is veszít, egyéb tevékenységeik nyomán bőven kihúzhatják ezt a nehéz időszakot annak fejében, hogy a kis kutak kivéreztetése révén voltaképp megszerzik a piac harmadát, illetve kútszám szerint felét. Nekünk nincsenek tartalékaink. Így egységeink zöme az Ifka-támogatás mellett is a csőd szélén tántorog.”

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#benzinkút#hiány#benzin#95-ös#dízel

Címlapról ajánljuk