Belföld

Szijjártót nyugodtan nevezhetik a Gazprom bármijének

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 8:09

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy azért nem tudhatjuk meg, mennyiért vesszük az orosz gázt, mert az üzleti titoknak számít.

Szijjártó Péter az atv.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy ha az az ára annak, hogy a magyar embereknek lesz elég földgáza télre és senki nem kerül abba a méltatlan helyzetbe Magyarországon, hogy ne legyen gáz ahhoz, hogy fűtsön, fürödjön vagy főzzön, akkor nyugodtan nevezhetik a Gazprom bármijének. A magyar külügyminiszter szerint a földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete nem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság.

Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet

– mondta Szijjártó az interjúban.

A miniszter szerint ő egy dologért felelős, mégpedig azért, hogy legyen Magyarországon annyi földgáz, hogy abból mindenki korlátozásmentesen tudjon fogyasztani.

Arról is megkérdezték, hogy a kormány tud-e segíteni az oktatási intézményeknek, hogy a gyerekeknek ne hidegben kelljen az iskolában ülniük. Szijjártó azt válaszolta, hogy biztos abban, hogy ha ezek a vészjelzések beérkeznek a kormány releváns minisztériumaihoz, akkor ott a megfelelő intézkedések meg fognak történni.

A miniszter szerint azért nem kerülhet nyilvánosságra, hogy mennyiért vesszük az orosz gázt, mert ez az információ egy két vállalat között kötött szerződése része, üzleti információ, amelynek kiszivárgása károkat okozhat.

A külügyminiszter azt is közölte, hogy Orbán Viktor nem tervezi, hogy Moszkvába utazik a jövőben, azt pedig tagadta, hogy Orbán telefonnal egyeztetett volna Putyinnal.

Nyitókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Moszkvában 2022. július 21-én – Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

#Belföld#szijjártó péter#gazprom#gáz#oroszország#energiaválság

Címlapról ajánljuk