Belföld

Kaktuszok jelentek meg az Alföldön

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 7:41

Szívós növények, ráadásul veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.

A Időkép cikke szerint 20-30 helyen, pár négyzetméternyi területen elkezdtek megjelenni kaktuszok az Alföldön. Ezek a növények nem őshonosak hazánkban, ellenben nagyon szívósak és veszélyt jelenthetnek a hazai növényvilágra. Csecserits Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa az eset kapcsán elmondta, hogy az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába.

Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát.

– mondta a portálnak Csecserits Anikó.

Egészen pontosan kát fajról van szó, az ördögnyelv-fügekaktuszról vagy heverő medvetalpkaktuszról és a Kolorádói medvetalpkaktuszról.

A szakértő szerint bár nem a klímaváltozásnak tudható be a medvetalpkaktuszok magyarországi megjelenése és elburjánzása, de ettől még természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat, amelyek kevésbé állnak ellen az időjárási körülményeknek.

Dr. Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa az Időképnek elmondta, hogy Magyarországon eddig 15 faj alkalmi vagy tartós magtelepedését észlelték a természetben, amely többségének csak 1-2 előfordulását ismerjük.

Inváziósnak, és más fajokra veszélyesnek viszont leginkább a medvetalpkaktuszokat sorolhatjuk, melyek számos védett növényfajt is kiszorítanak természetes élőhelyükről.

– mondta a szakértő.

Dr. Kelemen András kutatása idén elsőként bizonyította a kaktuszok magról történő természetben való terjedését, amely révén szaporodásuk még könnyebbé válik, nagyobb távolságokba képesek elburjánzani.

A kaktuszok jelenléte nem jelent túl jót a mezőgazdaságra nézve sem, mivel azok megnehezíthetik, sőt megakadályozhatják egy terület rekreációs célú hasznosítását.

A kaktuszok felelőtlen kiültetéssel vagy zöldhulladék útján kerülnek a természetbe, többször, több helyen is irtják őket – tájékoztatott a szakértő.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Belföld#Időjárás#alföld#kaktusz

Címlapról ajánljuk