Belföld

Megtiltotta a Fővárosi Közgyűlés a tarvágást, felülírták a kormányrendeletet

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 10:38

Szinte egyhangúan szavazták meg.

„A Fővárosi Közgyűlés szinte egyhangúan megszavazta azt az új rendeletet, amely bevezeti a tarvágás tilalmát a védett és a natura2000 európai oltalom alatt álló erdőkben is. A tilalomra az önkormányzatoknak a környezetvédelmi törvény ad felhatalmazást” – adta hírül Bardóczi Sándor főtájépítész a Facebookon.

Emlékeztetett: erre a tilalomra a Környezetvédelmi törvény ad felhatalmazást az önkormányzatoknak az úgynevezett tűzifarendelet ellenére is. Ezt a kormányrendeletet elsietettnek, megengedhetetlennek és károsnak nevezte a főtájépítész.

Az új fővárosi rendelet így szól: „Természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű erdőben található, őshonos fafajokból álló, természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben tarvágás – az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény szerinti esetek kivételével – nem végezhető.”

A főváros nem titkolt célja volt, hogy a kisebb önkormányzatok számára - akiknek a jogi, rendeletalkotási képessége is kisebb - segítséget és mintát mutasson ahhoz, hogy országszerte hogyan védjék meg a védett erdeiket a tüzifarendelet káros természetvédelmi hatásaival szemben

– írta Bardóczi. 

A rendelettel korábban az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#budapest#közgyűlés#tarvágás#facebook#kormányrendelet

Címlapról ajánljuk