Belföld

Mélyrepülés: országszerte összesen 39 hallgató kezdte meg a képzést az új tanárszakon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 31. 10:03

Hiába reklámozták az egyetemek, az újonnan induló természettudomány-környezettan tanári képzésre alig jelentkeztek.

Az egész országban mindössze 39 hallgató kezdi meg tanulmányait az úgynevezett Z-szakon, írja az Eudline. A Zee-szakként is emlegetett természettudomány-környezettan tanári képzés idén ősszel indul először az ország egyetemein, az új képzést hónapokig népszerűsítették a jelentkezők körében, külön Facebook- és Instagram-oldalt indítottak számára, még két kabalafigurája is volt.


Az új tanári szakot hét hazai egyetemen hirdették meg, és azzal próbálták rá bevonzani a leendő pedagógus hallgatókat, hogy az innen kikerülők a Z-generációra szabott módszerekkel, gyakorlatorientáltan taníthatnak majd fizikát, kémiát és természettudományt az iskolákban. A felvételi feltételek nem voltak valami szigorúak, már emelt szintű érettségivel, sőt humán beállítottsággal is be lehetett kerülni a Z-szakra. Mindezek ellenére alig volt jelentkező az új tanári képzésre:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ötéves képzésére mindössze tizenhatan jelentkeztek, és végül öten kerültek be. A Szegedi Tudományegyetem alapszakára kilencen felvételiztek, de végül egy hallgatót sikerült felvenni, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hat jelentkező és három felvett hallgatóval, a Nyíregyházi Egyetem egy hallgatóval zárta az általános felvételit

– összegezte az Eduline az ötéves Z-szakos képzés felvételi számait.

Az ötéves tanári szakot tehát összesen tizenhárom hallgató kezdi el, emellett a rövidebb mesterképzésre huszonhatan kerültek be, tehát az egész országban mindössze 39 Z-szakos egyetemista kezdi meg a felsőoktatási félévet szeptemberben.

A szakot meghirdető hét egyetem közül három végül el sem tudta indítani a képzést, a Pannon Egyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen 2022-ben nem kezd egyetlen Z-szakos hallgató sem.

Az Eduline cikke szerint nem csak a Z-szakkal van gond: óriási hiány van természettudományos tárgyakat oktató tanárokból,  miközben idén eleve kevesen felvételiztek tanári szakokra. A fő visszatartó erő az alacsony kezdő fizetés.

Nyitókép: Érdeklődő diákok egy hallgató segítségével közös kísérletet végeznek a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozaton az ELTE kémia szakmódszertani laboratóriumában, Budapesten 2017. szeptember 29-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#oktatás#tanárképzés#tanárhiány#z-szak#természettudomány

Címlapról ajánljuk