Belföld

Bezár egy somogyi kollégium a megnövekedett rezsi miatt, ki kell költözniük a gyerekeknek

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 7:50

A középrigóci kollégium Barcs közelében, az erdőben működött, erdésztechnikusokat képeztek ott. A fiataloknak most Barcs belvárosába kell költözniük.

Bezár a Dráva Völgye Technikum és Gimnázium erdésztechnikusi képzésének középrigóci kollégiuma. Bár az intézmény hivatalosan nem közölte, miért döntöttek így, a nevelőtanároktól kapott információk alapján a Népszava azt írja, a drasztikusan megnövekedett gáz- és áramárak miatt zárják be a kollégiumot.

A kollégium Barcs közelében az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban működött. A kúria nagyjából 100 éve épült, és rendelkezik egy 35 hektáros parkkal is. 1960 óta működött kollégiumként, a kúria mellé felhúzott épületben szakmai tárgyakat tanultak a diákok.

A birtokhoz tartozik saját tanerdő, erdészeti gépsorok, motorfűrészes tanpálya, mezőgazdasági vontatóvezetői tanpálya, képzéshez szükséges tanműhely, csemetekert, minősített lőtér, fegyverszoba, TMK-műhely és gépjárművek segítik a diákokat.

írja a lap.

Bátri Virág fia is ebben a kollégiumban lakott, az édesanya a Népszavának elmondta, hogy a gyerekének már nincs is kedve iskolába járni, mióta megtudta, nem a megszokott helyen fognak lakni.

Egy hete tudták meg, nem mehetnek vissza az idén, hanem a barcsi belvárosba kell költözniük.

– mondta a nő.

Egy másik érintett szülő, Makkos Péter szerint a normális erdészképzés elengedhetetlen része, hogy a diákok folyamatosan a természetben legyenek, ne pedig csak heti egyszer a szakmai tantárgyak napján vigyék ki őket az erdőbe.

A gyerekeket a barcsi kollégiumból fogják szakmai gyakorlatra szállítani, a szülők ettől azért tartanak, mert a szállítási költségek így jócskán megemelkedhetnek majd. Sokan attól is félnek, hogy az adminisztrációval fognak ügyeskedni, vagyis hogy csak papíron lesznek majd a természetben a gyakorlatok, közben pedig minden képzés Barcson fog majd folyni.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

 

#Belföld#rezsi#somogy#kollégium#rezsiemelés

Címlapról ajánljuk