Belföld

Transparency International: Az ellenzék létrehozta a saját CÖF-jét, hogy megkerülje a kampányköltési előírásokat

Vorák AnitaVorák Anita

2022. augusztus 28. 17:13

A civil szervezet jogi igazgatója szerint a Márki-Zay Péter vezette ellenzék rákapott a Fidesz kampányfinanszírozási módszerére, ami nem jó, viszont közvetlenül nem jelenti azt, hogy törvénytelenség történt. 

Az ellenzék létrehozta a saját CÖF-jét, hogy megkerülje a kampányköltési előírások egy részét, mondta az RTL Híradónak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója arról, hogy Márki-Zay Péter mozgalma a választások után kapott amerikai pénzből fedezett több kampányköltséget.

Szerinte a kampányfinanszírozás egy sok sebből vérző, szürkezónás terület.  „Az a jelölőszervezet vagy párt, amelyik maga fogad el külföldi államtól, cégtől, állampolgártól támogatást, törvényellenesen jár el. Ez az előírás nagyon könnyen megkerülhető”, ha nem konkrétan a párt veszi fel a pénzt, hanem egy kísérő szervezet, akkor az legális. 

A CÖF-jelenségre nincsen tiltó szabály 

– tette hozzá.

Már korábban is meg lehetett figyelni, hogy a Fidesz több választási tevékenységet a CÖF-nek szervezett ki, rájuk pedig nem érvényesek a finanszírozási szabályok. Az ellenzék most csak arra jött rá, hogy ők maguk is meg tudják kerülni a szabályokat, így létrehozták a „maguk CÖF-jét”.

Ez nem utal közvetlen törvénytelenségre

a szakértő szerint. „Viszont be kell látnunk, hogy ahogy a CÖF-jelenség, úgy az ellenzéki oldalról sem fogható meg a kampánykiszervezés”, és ez nem jó. Emlékeztetett, hogy az ellenzék korábban is túlköltekezett a kampányok során, a Fidesz pedig náluk többszörösen is túlment az 1200 milliós költési limiten. Szerinte „okos” számlázgatásokkal könnyedén felül lehet írni a kampányfinanszírozás szabályait, és a hatóságok korábban többször „szándékosan nem vették észre” a túlköltéseket.

Mi is beszámoltunk róla: Márk-Zay Péter elmondása szerint több százmillió forintos támogatást kapott az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal az Egyesült Államokból, és ebből fizették ki „a kampány utolsó számláit”.

Márki-Zay közlése szerint a pénzt az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át egy összegben az MMM (ami nem egy jelölőszervezet) számlájára, és már korábban is kaptak tőlük „három-négy nagyobb tételt”. Közlése szerint a pénzt „kinti magyarok és amerikaiak” adományozták. A szervezet márciusban azt mondta, hogy az MMM-nek nyújtott támogatás „kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

Nyitókép: Márki-Zay Péter egy kampányrendezvényen, 2022. március 21-én. Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

#Belföld#márki-zay péter#cöf#fidesz#kampány#finanszírozás#transparency international

Címlapról ajánljuk