Belföld

Két általános iskola sem nyit ki szeptemberben Somogy megyében

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 27. 9:59

Állítólag nem szüntetik meg az intézményeket, csak szüneteltetik az oktatást.

Több iskola is zárva marad a nyár végén Somogyban. A kisbárapáti és a kálmáncsai intézmény sem nyit ki szeptember elsején, mindkét helyen megszűnt az oktatás, számolt be a Sonline.hu.

A lap szerint a szülők egy része nem örül a fejleményeknek. Mint írják: a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Kisbárapátiban már évtizedek óta működött, az elmúlt tanévben azonban mindösszesen kilenc kisdiák koptatta itt a padokat. A lap megkereste a Siófoki Tankerületi Központot, hogy megtudják, miért zárták be a kisbárapáti iskolát. Telefonon azt a tájékoztatás kapták, hogy nem zárták be az intézményt, csupán szüneteltetik az oktatást a következő tanévben. 

Keszegné Csordás Krisztina, Kisbárapáti polgármestere a lapnak elmondta, a pedagógushiányra és a kevés diákra hivatkozva döntött úgy a tankerület, hogy szünetelteti az oktatást a faluban. 

A kálmáncsai iskola sem nyit ki szeptemberben. A szülőket szerdán tájékoztatták, hogy a következő tanévtől másik iskolába kell járatniuk gyermeküket. Czinke János, Homokszentgyörgy polgármestere azt mondta: tizenöt fiatal járt a kálmáncsai iskolába. A gyerekek többsége várhatóan a homokszentgyörgyi iskolában folytatja tanulmányait, őket falubusszal szállítják majd a két település között. 

Szeptember 5-től folytatódhatnak a polgári engedetlenségi akciók, ha a kormány nem állítja vissza a tanárok sztrájkjogát és nem emeli a béreket, állítja a Tanítanék Mozgalom. A Fókusz riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#oktatás#somogy megye#tanár#tanárhiány

Címlapról ajánljuk