Belföld

Megpecsételődhet az állatkerti Biodóm sorsa

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 16:44

Egymilliárd forintnál is többe kerül évente az üres, kihasználatlan épület fenntartása, Budapestnek előbb-utóbb döntenie kell, hogy egy hasznavehetetlen épületet, vagy a szociális intézményeit fűti.

Valódi dilemma, hogy mi legyen a biodómmal. Gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ

– mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómról, amelynek befejezésére elfogytak a források.

Kiss szerint az üres épület fenntartása tavaly 625 millió forintot vitt el a fővárosi költségvetésből, ez az összeg idén már közelíti az 1 milliárdot, jövőre pedig az energiaárak függvényében 1,5-2 milliárdba is kerülhet.

A főpolgármester-helyettes elmondta, a főváros már tavasszal jelezte, hogy átadná a projektet a telekkel együtt az államnak azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára. A fővárosnak ugyanis nincs pénze a befejezésre, amelynek költségét alaphangon 15-20 milliárdra becsülték.

Kiss Ambrus arra a kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy kormányválasz híján a főváros egyszerűen felhagy az építmény őrzésével és fűtésével, azt válaszolta: jövő évben ez is megtörténhet, minden megoldást az asztalra kell tenni.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#biodóm#állatkert#budapest

Címlapról ajánljuk