Belföld

Több mint félszáz fát vágnak ki a Várnegyedben egy kormányzati építkezés miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 17:14

A fák többsége egészséges, csak útban van.

54 fa kivágására adott engedélyt a kormányhivatal az I. kerületben egy kormányzati mélygarázs építése miatt – írta Facebook-oldalán V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere.

Az 54 fából csak 18-at minősítettek élet- vagy vagyonbiztonsági szempontból veszélyesnek, a többi – köztük hársak, hegyi juharfák, vadgesztenyefák – mind egészséges, csak útban van. A fák kivágását a Várkapitányság kezdeményezte a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló beruházás, és az ahhoz kapcsolódó mélygarázsépítés miatt.

V. Naszályi Márta azt írja, hogy a részletes tervek nem ismertek, és az önkormányzatot nem is értesítették: a döntést akkor hozták meg, amikor tavaly igazgatási szünet volt, és mindössze öt napig tették közzé a kormányhivatal weboldalán. Így a határozathoz csak most jutottak hozzá, de már vizsgálják annak lehetőségét, hogy jogi úton megtámadják a döntést.

A polgármester a Várkapitánysághoz és Böröcz László miniszteri biztoshoz fordul az iránt érdeklődve, hogy „még hány fát terveznek kivágni a vári kormányzati negyedbe autóval érkezők kényelme kedvéért”.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Belföld#i. kerület#fakivágás

Címlapról ajánljuk