Belföld

A győri kórházban csak pénzért nézhetik meg elhunyt szeretteiket a gyászoló emberek

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 10:04

A kórház főigazgatója elmondta, hogy miért kell fizetni a halott hozzátartozó megnézéséért. 

A gyászoló hozzátartozók csak 5500 forint ellenében nézhetik meg elhunyt rokonuk holttestét a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban – írta az ugytudjuk.hu. A lapnak a kórház főigazgatója megerősítette az újság értesülését, és elmondta, hogy azt miért vezették be 2019. április 1-jén.

Dr. Jávor László közölte, hogy „nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe” az, hogy megszervezzék az elhunyt hozzátartozó megtekintését, és az a boncmesterek munkaköri leírásában sem szerepel. A főigazgató elmondta, hogy ilyen esetben a boncmesterek többletfeladatokat látnak el, és fel is sorolta azokat:

  • A megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése.
  • Az elhunyt hűtőből történő kiemelése.
  • A bemutatás érdekében az elhunytnak a kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése.
  • A bemutató helyiség megtekintésre történő berendezése.
  • Az elhunyt megtekintését követő intézkedések.

Az 5500 forintos díjat – amit a kórház számlájára kell utalni – a többletfeladatok elvégzéshez szükséges idő alapján állapították meg – közölte a lappal Dr. Jávor László.

A lap cikke szerint jelenleg nincsen központi szabályozás a kérdésben, és az egyes intézmények saját maguk dönthetik el, hogy kérnek-e pénzt az elhunytak megtekintéséért. Az oldal információi szerint Országos Kórházi Főigazgatóság egy egységes szabályozás kidolgozását tervezi, és mivel a gyakorlatot nem tartják etikusnak, várhatóan megtiltják, hogy csak pénzért lehessen megtekinteni az elhunyt hozzátartozókat.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Egy dolgozó kerekesszéket tol a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan épült épületszárnyának folyosóján 2013. február 28-án. A 11 milliárd forint értékű fejlesztés uniós és hazai forrásból valósult meg. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

#Belföld#kórház#elhunyt#halott#holttest#díj#pénz

Címlapról ajánljuk