Belföld

Nyáry Krisztián szerint a sztálini terrort idézi az OMSZ vezetőinek eltávolítása

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 11:18

Az író a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatójáról emlékezett meg, akit a szovjet politikusok egy személyben tettek felelőssé a rossz kormányzati döntések miatti csapnivaló mezőgazdasági termésért. 

„Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Ljubjanka  börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot.” – kezdte Facebook-bejegyzését Nyáry Krisztián. A TV2 reggeli műsorában a kormánypárti Századvég jogásza, ifj. Lomnici Zoltán is arról beszélt a Népszava beszámolója szerint, hogy nem tartja kizártnak, hogy szabotázsakció történt az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, ezért adhattak ki olyan jelentést, ami miatt később le kellett fújni az augusztus 20-i tűzijátékot.

A szovjet meteorológiai szolgálat vezetője hithű kommunista volt, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel – írta Nyáry Krisztián a posztban, majd hozzátette, Wangenheim hamar rájött, hogy őt tették felelőssé a rossz kormányzati döntésekből fakadó „csapnivaló” mezőgazdasági termésért.

A férfit végül több mint ezer másik rabbal együtt kivégezték, majd egy tömegsírba temették, miközben a szovjet állambiztonság azt hazudta a feleségének, hogy az eredetileg 10 évre ítélt meteorológus újabb tíz évet kapott, ezért nem mehet haza. Ekkor már a férfi halott volt.

Nyáry a bejegyzését azután tette közzé, hogy a lefújt tűzijáték után kirúgták az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét. A teljes posztot alább olvashatja.


Nyitókép: Universal History Archive / Getty Images

#Belföld#szovjetunió#meteorológia#omsz#augusztus 20#nyáry krisztián

Címlapról ajánljuk