Belföld

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják, kirúgták a pécsi közterület-felügyelet vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 19. 7:35

Az előző városvezetés idején kinevezett Märcz János ártatlannak vallja magát.

Hivatali visszaéléssel és hivatali kötelesség megszegésével gyanúsította meg a rendőrség a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjét. A pécsi városvezetés azonnali hatállyal visszahívta pozíciójából Märcz Jánost – írja a Szabad Pécs.

A portál szerint a rendőrség nemrég házkutatást tartott Märcz Jánosnál, aki csütörtökön aláírta felmondását. A Pécsi Közterület-felügyelet vezetője a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt vagy szabálytalanságot. Úgy tudja, feljelentésre indult ellene eljárás, amivel kapcsolatban elutasították a panaszát, a rendőrség pedig valóban meggyanúsította. Hangsúlyozta, hogy egyelőre csak gyanúsításról van szó, de az ő pozíciójában, önkormányzati alkalmazottként nem illeti meg az ártatlanság vélelme.

Märcz Jánost még az előző, fideszes városvezetés nevezte ki 2017 januárjában, de már korábban is közterület-felügyelőként, illetve helyettes vezetőként dolgozott, a Szabad Pécs szerint korábban nem merült fel visszaéléssel kapcsolatban a neve. A portál úgy tudja, hogy az önkormányzatnak a gyanúsítás után nem volt mérlegelési lehetősége, felmentéssel kellett élnie.

Információik szerint két különböző ügyről van szó: az egyik szerint Märcz János egy vagy több esetben zöldfelületen való parkolás miatt kiszabott büntetéseket engedett el autósoknak. Erről a közterület-felügyelet vezetője azt mondta, méltányossági kérelemre járt el, és nem fogadott el ezekért a döntésekért ellentételezést. A gyanúsítás másik része arról szól, hogy Märcz János több kollégájának is rendszeresen megítélt jutalmat, akik abból visszafizettek neki.

Nyitókép: MTVA / Molnár-Bernáth László

#Belföld#pécs#közterület-felügyelet#önkormányzat#hivatali visszaélés#gyanúsítás

Címlapról ajánljuk