Belföld

Magyar újságokat vádol hamis hírek terjesztésével az orosz külügy

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 8:29

A Népszava és a HVG egy-egy cikke verte ki a biztosítékot az Ukrajnát lerohanó agresszoroknál.

„Egyes oroszellenes balliberális magyar médiumok erőfeszítéseinek célja, hogy lejárassák Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletét” – kezdte bejegyzését az orosz külügyminisztérium a Facebook-oldalán, amit aztán az ország budapesti nagykövetsége, illetve több magyar nyelvű, orosz propagandát megosztó közösségi oldal is közzétett. Ezeket az írásokat következetesen fake news-nak, vagyis álhírnek nevezik.


Csakhogy az orosz külügy az, amelyik első mondatában rögtön két hamis állítást is megfogalmaz.

Egyrészt Ukrajna megtámadása nem „különleges katonai művelet”, hanem háború, azok pedig akik ezt néven nevezik nem álhíreket, hanem a valóságot közlik.

Az egyik ilyen hírhedt kiadványnak a Népszavát tartja az orosz külügy, ahol a „Bizarr keresztényüldözés Oroszországban” című cikk verte ki a biztosítékot. Azt írják, hogy a Népszava arról közölt cikket, hogy a Jehova Tanúit megfélemlítik Oroszországban, és a „különleges katonai műveletek” – ami mint tudjuk egy Ukrajna ellen indított háborút takar – alatt az eltérő véleményekkel szembeni küzdelemnek esnek áldozatul az egyház követői. Az orosz külügy szerint a cikk szerzőjét „nem zavarja az a tény, hogy a Jehova Tanúinak szervezetét az Oroszországi Föderáció Legfelsőbb Bírósága 2017-ben szélsőségesnek ismerte el nagyon konkrét okok miatt, amelyek nem kapcsolódnak a jelenlegi ukrajnai helyzethez.”

Az orosz külügyminisztérium állításaival ellentétben a cikk valójában az elmúlt öt év megfélemlítéseivel foglalkozik, és mindössze egyetlen mondat utal arra, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt ez csak fokozódott.

Az ellenzékinek nevezett HVG két cikkel is felkeltette az oroszok figyelmét. Az egyik „bűnük” az volt, hogy a brit védelmi minisztérium alapján az alábbi címmel jelentettek meg cikket: Nemzetközi szerződés által tiltott, régi, szovjet aknákat használnak az oroszok.

Szerintük ez nem igaz, hiszen az orosz védelmi minisztérium többször jelezte, hogy éppen az ukránok vetnek be tiltott fegyvereket Donyeck lakónegyedei ellen.

A HVG cikke egyébként mindössze szemlézte a brit védelmi minisztérium állításait, ahol viszont nem mondták biztosra, hogy tiltott aknákat telepítenek az oroszok, csak nagyon valószínűnek találták.

A harmadik kifogás a következő:

A HVG magazin azt is állítja, hogy Oroszország »le akarja rombolni az ukrán energiahálózatot«, és veszélyezteti a Zaporozsjei Atomerőmű biztonságát, az ukrán fegyveres erők pedig »mindent megtesznek annak érdekében, hogy megváltoztassák a jelenlegi helyzetet a harctéren«

–  írta az orosz külügy, ahol ezt az összefoglaló cikket kifogásolták. Hozzátették: „egy szót sem ejtenek arról a számos orosz lépésről, amelyek célja egy nukleáris katasztrófa megelőzése, amely abból ered, hogy az ukrán fegyveres erők szisztematikusan és rendszeresen bombázzák az orosz fegyveres erők által ellenőrzött atomerőművet”.

Valójában azonban erre semmilyen bizonyíték nincsen, ezt a becsapódások szögéből lehetne megállapítani, de független megfigyelőket nem engednek a térségbe. Miközben arról is érkeznek jelentések, hogy a megszálló orosz csapatok lényegében erőddé változtatták az erőművet.

Nyitókép: Orosz külügyminisztérium / Facebook

#Belföld#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#hvg#népszava#álhírek#fake news#ma

Címlapról ajánljuk