Belföld

A kormány szerint elég lesz 20 fok is a tantermekben

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 6:42

A szakszervezetek szerint télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni. 

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani – írta a Népszava Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár levele alapján. A politikus a fel- és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére reagált.

A köznevelési helyettes államtitkár szerint a 20 Celsius-fokos hőmérséklet 

kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani, 

ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ezt nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Az érdekvédő szerint „cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként.

Nagy Erzsébet szerint egyébként szinte biztos,

hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni. 

A július végén megjelent tanév rendje erre külön lehetőséget is biztosít: ha valamilyen „elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”, a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Balázs Attila/MTI

#Belföld#oktatás#iskola#fűtés

Címlapról ajánljuk