Belföld

Zátonyra futott egy kirándulóhajó Pozsonynál – a szárazság miatt nagy bajban a dunai hajózás

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 15. 12:51

Olyan alacsony a Duna vízszintje, hogy az már a hajózást is jelentősen megnehezíti. Hasonló a helyzet egész Európában. 

Megrekedt a Dunán, és egy másik hajónak kellett kimenteni a Pozsonyból Dévény felé hajózó, Prešov nevű kirándulóhajót vasárnap délután – írta Paraméter. A hajón a szlovák sajtóban megjelent beszámolók szerint „több tucatnyi” utas tartózkodott, akiknek több mint 45 percet kellett várniuk arra, hogy kimentsék őket. Az esetben senki sem sérült meg.

A Prešovot egy másik hajó vontatta le a zátonyról. Az esetről az egyik utas készített videót, amit a tvnoviny.sk tett közzé.


Az aszály a kirándulóhajózást veszélyezteti

Az Európát sújtó aszály miatt több európai folyón is olyan alacsony a vízállás, hogy az jelentősen megnehezíti a hajózást, és veszélyezteti a hajós kirándulásokat – írta a CNN

A hírtelevízió kiemelte, hogy a Duna magyarországi szakaszán „aggasztó” a helyzet. 

A CNN a Magyar Turisztikai Ügynökségre hivatkozva közölte, hogy egy átlagos, 1600 tonnás teherhajó már csak üresen tud hajózni a folyón.  

A CNN közölte, hogy a Mahart kirándulóhajói még tudnak közlekedni, de a Dunakanyarban már néhány kikötőt be kellett zárni, mert az alacsony vízállás miatt nem tudnak kikötni ott a hajók.

Egy idegenvezető a CNN-nek elmondta, hogy voltak olyan ügyfelei, akik hajóval nem tudnak eljutni Budapestre, hanem Komáromnál kötnek ki, és a turistáknak busszal kellett odautazniuk, majd busszal vissza Budapestre a betervezett városnézésre, ami után újra busszal vitték vissza őket a hajójukhoz.

Nyitókép: tvnoviny.sk

Címlapról ajánljuk